Jahody a rozmary letošního počasí

20. září 2010

Červen je tradičně měsícem jahod a třešní. Zatímco prognózy u raných třešní příznivé moc nebyly, jahody byly stále na vážkách. Bude pršet i dál nebo se trochu vyčasí? I přes letošní rozmary počasí nám šťavnaté rudé plody pěkně zrají na zahrádkách, případně na polích. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek. Na ovoce obsahují překvapivě mnoho vláknin a naopak velice málo přírodního cukru. Lhota pod Libčany a její Agrodružstvo je tradičním pěstitelem jahod. I když ředitel firmy inženýr Jan Veselý rok co rok říká redaktorce Haně Sirakové, že jde více o nostalgii než výrazný zisk.

Jahody jsou velice zdravé ovoce výtečné chuti a jsou často nazývány královským ovocem. Ovšem historie jahodníku je mnohem starší, než sama královská monarchie. Archeologové zjistili, že již člověk z doby kamenné mlsal planě rostoucí jahody. První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata a již ve starém Římě byly jahody pěstovány jako lahůdkové ovoce. Ve středověku brzy přišli jahodám na chuť mlsní mnichové, kteří je pěstovali v klášterních zahradách. Krásné, červené plody však nesměly chybět ani na zámeckých hostinách nejprve v Anglii, Belgii, Francii a nakonec i u nás.

autor: Hana Siraková
Spustit audio