Iva Hüttnerová pro vás má recept na domácí jitrocelový sirup
Kdysi se mu říkalo král cest a dnes se na něj neprávem zapomíná. Jitrocel je jednou z letních lučních bylinek, která určitě stojí za povšimnutí.
Čerstvě utržený výborně ulevuje od svědění po štípnutí hmyzem nebo při drobných poraněních kůže. Můžete z něj vyrobit domácí mast na popáleniny a hemeroidy nebo masku na zklidnění pleti. A naše babičky nedaly dopustit na jitrocelový sirup. K jeho výrobě stačí tři hrsti čerstvého jitrocele a dva šálky pískového cukru. Do čisté sklenice vrstvěte střídavě cukr a jitrocel, dokud ji nenaplníte. Potom nechte na slunném místě stát dva dny a sirup slijte. Je výborný proti kašli a v lednici vydrží celou zimu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka