IRSKO - země čtyřiceti odstínů zelené

23. září 2010

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové přichystala ve středu 21. listopadu 2007 v 18:00 cestopisnou přednášku pro veřejnost s názvem IRSKO - země čtyřiceti odstínů zelené. Přednáší Mgr. Karel Bejček. Opět trochu jiný cestopis. Přednášející není profesionální cestovatel ani geograf nebo etnolog. Jako astronom, odborník na kosmonautiku a vystudovaný teolog se byl letos v létě v Irsku prostě podívat. Přijďte si poslechnout povídání a podívat se na obrázky, které budou trochu jiné než obvyklá cestovatelská přednáška.

Irská republika, (irsky Éire, anglicky Ireland), je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu ostrova Irsko. Zbývající šestina označovaná jako Severní Irsko je součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Díky výrazným srážkovým úhrnům je Irsko země, která na první pohled své návštěvníky uchvátí sytou zelení. Zelený ostrov posetý domky s doškovými střechami a velké množství příjemných hospůdek s příjemnou hudbou, humorem a poezií. Irsko to je jedna z nejméně zdevastovaných zemí západní Evropy. Irsko je krajina dokonalé krásy, přezdívaná Butlerem Yeatsem, nositelem Nobelovy cena za literaturu, "krajina touhy srdce". Krajina nabízející nespoutaný prostor a pocit okouzlení. Touha srdce se naplní těm, kteří se na chvíli zaposlouchají do její krásy, podlehnou jejímu kouzlu, kouzlu krajiny někdy skalnaté a drsné, jindy sytě zelené, starým městům i malým vesničkám, lidem, jazyku a tradicím.

Spustit audio