Inverze ruší televizní signál hlavně na severu republiky

24. září 2010

Rozsáhlé rušení televizního signálu, které způsobuje dlouhodobá teplotní inverze, zasáhlo především severní část státu. Podle techniků Českých radiokomunikací, kteří takový rozsah nepamatují, mají největší problémy diváci Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a dále lidé v okolí Českého Krumlova a Mladé Boleslavi. Inverzní počasí, při kterém je v nížinách chladno a zataženo a na horách jasno a teplo, potrvá ještě do poloviny týdne. Zlom nastane podle meteorologů ve čtvrtek - začne vát vítr, bude pršet a na horách sněžit. Poté by již mělo být tepleji v nížinách a ve vyšších polohách chladněji.

České radiokomunikace v těchto dnech přijímají stovky telefonátů od diváků, kteří místo obvyklých televizních stanic naladí jen rušený signál, nebo signály televizí z okolních států. Tyto stanice vysílají na stejných frekvencích jako české. Příjem cizího signálu je důsledkem abnormálního šíření elektromagnetických vln.
Martin Roztočil z Českých radiokomunikací uvedl, že však nelze krátkodobě zvýšit výkon jednotlivých vysílačů tak, aby překryly cizí signály.

Logo
Spustit audio