Hygienici v hradeckém kraji místy doporučují po koupání sprchu

22. srpen 2011

Milovníci plavání ve volné přírodě by se měli po koupání v některých nádržích v Královéhradeckém kraji osprchovat. Výsledky rozborů vod, které v tomto týdnu provedli hygienici, například prokázaly zhoršenou kvalitu vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a na dalších místech, řekla ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Hana Andresová. Za kvalitu vody v koupalištích odpovídají jejich provozovatelé, hygienici kontrolují kvalitu vody v takzvaných koupacích oblastech. Výsledky zveřejňují na internetové adrese www.khshk.cz

"Voda v rybníku Oborský představuje pro uživatele zdravotní riziko, koupání nelze doporučit citlivějším jedincům," řekla Andresová. Podle ní by se lidé po vykoupání v rybníku Oborský měli osprchovat v pitné vodě, stejné doporučení platí také pro plavce na přehradní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku či v Tiché Orlici v Borohrádku na Rychnovsku.
Voda vhodná ke koupání je například v areálu Dachova u Hořic na Jičínsku či v Rychnově nad Kněžnou. "Na koupalištích v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku a Ostružně na Jičínsku již provozovatelé ukončili sezonu," řekla mluvčí.

Spustit audio