Hygienici kontrolují kvalitu vody na každém koupališti aspoň jednou za sezónu

12. červenec 2013

Hygienici přes léto na každém koupališti sledují čistotu v okolí bazénů, sociální zázemí a především kvalitu vody. Krajská hygienická stanice si na odběry vody najímá pracovníky z pobočky Zdravotního ústavu v Hradci Králové.

„Velký bazén má více než 26 metrů, a tak se z každého rohu odebere samostatný vzorek pro mikrobiologický rozbor a slévaný vzorek na chemický rozbor bazénu,“ vysvětluje pracovník zdravotního ústavu Pavel Jinšík při kontrole plaveckého areála v Jaroměři.

„Odebírá se 15 centimetrů pod hladinou. Nesmí se úplně doplna, musí tam zůstat nějaká bublinka, aby voda mohla dýchat,“ říká Jinšík. Vzorek pro chemický rozbor se slévá ze čtyř stejně objemných odběrů z každého rohu bazénu.

„Místa jsou předpřipravená a daná krajskou hygienickou stanicí, a tak už víme, který roh se jak jmenuje. Je to zapsané v počítačovém systému Labsys,“ prozrazuje Jinšík, který odebere vzorky ze všech tří bazénů na jaroměřském koupališti.

„Pak ještě budeme stanovovat na místě ukazatele, na které máme přístroje s sebou. Bude to stanovení pH, všech chlorů, redox potenciálu a samozřejmě teplota vody.“

Sami zaměstnanci koupaliště kontrolují kvalitu vody každé čtyři hodiny. Když je pak při kontrole zdravotního ústavu vše v pořádku, na další kontrolu už z ústavu nepřijíždí, jak řekl Českému rozhlasu správce koupaliště v Jaroměři Jaroslav Petřík.

„Všechny chlory, které se musí podle vyhlášky měřit, dopadly v pořádku, akorát volný byl trochu zvýšený. Vzorky teď odvezu do naší laboratoře,“ konstatoval před odjezdem z jaroměřského koupaliště pracovník zdravotního ústavu Pavel Jinšík.

autoři: ber , Lucie Valášková
Spustit audio