Hyacint může kvést i v zimě. Stačí speciální váza a tento postup

7. prosinec 2021

Skoro to vypadá jako jeden z úkolů pro Marušku, která se musela v lednu vypravit na jahody, ale zahradníci se naučili obelstít přírodu. Ošidí hyacintovou cibuli o zimní odpočinek a speciální tepelnou preparací docílí toho, že hyacint rozkvete na Vánoce. Vy si takový nakvetlý hyacint můžete koupit anebo se pokusit o rychlení sami.

Ideální je mít speciálně tvarovanou skleněnou vázičku se širší základnou, užším hrdlem a znovu rozšířenou korunkou. Do nádoby dáme čistou vodu, na užší hrdlo posadíme hyacintovou cibuli, aby její podpučí (místo, odkud vyrůstají kořínky) bylo kousek nad vodou. Kdyby se máčela cibule, hrozí hniloba.

Váza na rychlení hyacintů

Umístíme do chladného prostoru – doporučovaná teplota je 6 až 8 stupňů. Zároveň větší nádobou – nebo raději prodyšným papírovým kornoutem – hyacint zakryjeme. Kořínky vodu ucítí a začnou se k ní vytahovat. Trvá to zhruba dva měsíce, než se vytvoří dostatečný kořenový systém a než vyraší na vrcholku cibule malý zelený puk.

V té chvíli přemístíme hyacint do normálně teplé místnosti, ale stále ho máme zakrytý. Kryt odstraníme až ve chvíli, kdy jsou stejně dlouhé listy a květní stonek. Do vody můžeme přidat nepatrné množství rozpustného hnojiva, které podporuje kvetení.

Kvetoucí hyacinty

Během celé doby kontrolujeme hladinu vody a podle potřeby doléváme, ale stále jen tolik, aby nedosahovala k samotné cibuli.

Po odkvětu a zatažení listů můžeme cibule skladovat v suchu, chladu a tmě, a na jaře je můžeme vysadit do záhonu. Pokud je cibulka příliš vysílená, nejspíš se první rok květu nedočkáte, ale ten další rok, až listy naberou dost živin pro cibuli, už by hyacint kvést měl.

Spustit audio