Husarská pečínka
podle paní Mirky
Suroviny:
700 g zadního hovězího masa
100 g slaniny nebo uzeného masa
2 štíhlé kyselé okurky
1 červená paprika
1cibule
2 lžíce sádla
1 lžička másla
vývar na podlévání
mletý pepř
sůl
Postup:
Slaninu nakrájíme na hranolky, papriku na silnější proužky, okurky necháme vcelku.
Maso odblaníme, omyjeme, osušíme. Dlouhým tenkým nožem v něm vodorovně prořízneme 3 otvory, které střídavě naplníme připravenou slaninou, paprikou a okurkami. Potom osolíme, opepříme a ze všech stran prudce opečeme v rozpáleném sádle, aby se maso dobře zatáhlo a zůstalo šťavnaté. K opečenému masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a dusíme, až je maso téměř měkké. Potom jej vložíme do horké trouby a pečeme asi 20 minut. Během dušení a pečení maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a přelijeme šťávou, kterou jsme zjemnili máslem.
Příloha: vařené těstoviny, brambory upravené na různé způsoby, dušená rýže
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.