Hradečtí strážníci budou opět sloužit i v okolních obcích

24. září 2010

Strážníci z Hradce Králové budou příští rok opět sloužit v Třebechovicích pod Orebem a Předměřicích nad Labem na Hradecku. Žádost obou úřadů schválili hradečtí zastupitelé. Hradečtí strážníci by mohli v budoucnu sloužit i v dalších okolních obcích, uvedl primátor Hradce Králové Otakar Divíšek. "Předměřice budou platit 10.000 korun měsíčně, s Třebechovicemi jsme se dohodli na výjezdech strážníků několikrát týdně, město za to zaplatí každý měsíc 29.590 korun," řekl Divíšek. Hradecká městská policie nyní zaměstnává 90 lidí, kvůli výjezdům do okolních obcí posílí svůj stav o dva muže.

"Část jejich kapacity bude volná, sloužit budou i v Hradci, pokud by se přihlásila s žádostí i další obec, využijeme je tam," řekl Divíšek s tím, že neoficiálně se o možnost spolupráce zajímá již obec Černilov.
Podle starosty Předměřic nad Labem Jana Šandy je pro obec spolupráce s hradeckou městskou policií výhodná. "Dohled je v obci potřeba, například jsme měli potíže s volně pobíhajícími psy, které nyní odchytí městská policie," řekl Šanda, který považuje za přijatelné i náklady. "Vlastního strážníka bychom za tuto částku určitě nepořídili," řekl starosta Předměřic, kde hradečtí strážníci slouží od loňského června.
Obdobná spolupráce měst v Královéhradeckém kraji funguje od loňska také na Trutnovsku, kde trutnovští strážníci zajíždějí také do Pece pod Sněžkou a do Horního Maršova.

Logo
Spustit audio