Hradecký kraj zvedne příspěvek na památky na 19 milionů korun

24. září 2010

Královéhradecký kraj letos hodlá dát na obnovu památek 19 milionů korun, což je proti loňským osmi milionům korun více než dvojnásobek. Prostřednictvím grantů již kraj na letošek rozdělil asi osm milionů korun. Zbylých 11 milionů korun rozdělí během roku, a to zejména mezi vlastníky drobnějších památek, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v regionální příloze. Kraj letos obdržel 177 žádostí o přidělení grantu v celkové výši 44 milionů korun.

Komise, která žádosti posuzovala, zastupitelům doporučila, aby vyhověli 77 žadatelům. "Snažíme se, aby peníze šly na to zásadní, co má krajský význam. Na prvním místě je naléhavost, protože některé památky jsou v havarijním stavu," uvedl vedoucí odboru kultury a památkové péče hradeckého hejtmanství Pavel Mertlík.
Aby majitelé památek posílili své šance na získání finančního příspěvku, musí na opravy přispět ze svého, a to minimálně polovinou předpokládaných nákladů. Čím je vlastníkův podíl vyšší, tím lépe. "Platí zásada, že vlastník objektu by měl dát o něco více peněz než my," uvedl Mertlík.
Nejvíce peněz půjde na záchranu církevních památek, především kostelů, jejichž střechy jsou v havarijním stavu. Měly byt začít opravy kostela svaté Barbory ve Vamberku či kostela v Jeřicích.
Vedle krajských peněz mohou letos majitelé památek v kraji počítat se zhruba 24 miliony korun, které mezi ně budou rozděleny ze státního programu regenerace městských památkových zón a rezervací. Na tyto peníze dosáhnou zejména památky celostátního významu nebo větší stavební komplexy, jako je například benediktinský klášter v Broumově či zámky v Náchodě a v Hrádku u Nechanic.

Logo
Spustit audio