Hradecký kraj zrušil miliardový tendr na přestavbu nemocnice v Náchodě

23. květen 2013

Tendr na přestavbu Oblastní nemocnice v Náchodě je zrušený. Královéhradecký kraj konec tendru zdůvodnil nejistým financováním celého projektu z fondů Evropské unie. Za rozhodnutím stály i napjaté termíny zahájení a dokončení stavby.

Hlavním důvodem zrušení tendru jsou podle kraje dohady kolem placení korekcí z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Ministerstvo financí totiž před pár dny informovalo vedení ROP Severovýchod o tom, že nesouhlasí s navrženým zaplacením pokut.

Přestavba náchodské Oblastní nemocnice tím pádem přestala mít jistotu, že bude financována z peněz Evropské unie. Celkem má přestavba nemocnice stát miliardu korun, zhruba 600 milionů je připraven zaplatit kraj, zbylých 400 milionů korun mělo přijít právě z Evropské unie.

Krajští radní tendr zastavili těsně předtím, než měli dva uchazeči o zakázku dnes přesně v pravé poledne doručit své cenové nabídky. Dvoukolovou soutěž kraj vyhlásil loni v dubnu a postupně nabrala velké zpoždění.

Podle původních představ se mělo začít stavět již loni na podzim, vše mělo být hotové nejpozději do konce roku 2015. Už teď časově napjatý projekt si podle krajských radních další zdržení, která by vznikla z nejasností kolem placení pokuty za ROP, nemůže dovolit.

S přestavbou náchodské nemocnice kraj i přesto počítá. Zastavení tendru stavbu prý sice zdrží, ale rozhodně nezastaví. Začít se má dokonce stavět už letos. Vedení kraje chce opravu zahájit už na podzim. Nejdříve se opraví komunikace u nemocnice, se kterými původní projekt stejně počítal.

Krajská opozice rozhodnutí vítá

Dostavba nemocnice i nadále zůstává největší investicí Královéhradeckého kraje. Po státní hradecké fakultní nemocnici je náchodské zařízení největším v kraji. Předmětem zrušené zakázky byly čtyři nové budovy s několika operačními sály, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty.

Stavbu dlouhodobě kritizovala krajská opozice. Zrušení tendru proto předseda krajské ODS Martin Puš považuje za rozumné. I on si myslí, že Náchod moderní nemocnici potřebuje, a nedokáže si představit, že by takto velká stavba mohla být hotová už za rok a půl.

Podle něj je potřeba na celou zakázku vypsat tendr nový, a hlavně zajistit peníze z Evropské unie, aby nemusela být stavba financována pouze Královéhradeckým krajem.

autor: ova
Spustit audio