Hradecký kraj: Zájem o tábory se odvíjí hlavně od ceny a zaměření

24. září 2010

Organizátoři dětských letních táborů v Královéhradeckém kraji shodně tvrdí, že rodiče stále více vybírají letní program pro své děti podle ceny. Po zvýšení sazby DPH vzrostly ceny táborů až o několik set korun. Čtrnáctidenní tábor je možné v kraji sehnat za 2000 až 3500 korun, za 4500 korun je možné dítě poslat na tábor na pobřeží Jadranu. Variantou pro nemajetné rodiny jsou takzvané příměstské tábory, jež přijdou rodiče na několik set korun.

"My pořádáme tábory bez zisku, ale stejně se cena pohybuje kolem 200 až 250 korun na programový den, levněji umí tábor nabízet jen dotované organizace, jako je Pionýr nebo Junák," řekla ředitelka Domu dětí a mládeže Déčko v Náchodě Ludmila Pohanková. Ačkoliv náchodský dům letos pořádá 19 táborů a většinu z nich má obsazenou, tvrdí, že do budoucna se jejich počet o zhruba deset procent sníží.
"Ještě loni bylo poměrně hodně dětí, které jely na dva tábory, ale to po zdražení už není pro rodiče možné ekonomicky zvládnout. Levnější varianta je poslat děti k babičce," řekla Pohanková.
Větší tlak na cenu cítí i Martin Dusík z Dětského oddílu Greenhorns, který pořádá několik táborů v Královéhradeckém kraji. "Pobyt na 14 dní nabízíme za 3200 korun a musím říci, že zájem v porovnání s předchozími roky je nižší. Jsem přesvědčen, že je to kvůli penězům," řekl. Dodal, že letos prudce stoupl zájem o levnější tábory, jež oddíl pořádá na konci léta.
Dům dětí a mládeže v Hradci Králové zaznamenal zvýšený zájem o takzvaný příměstský tábor, který nabízí za 1000 korun. "Rozhodující je u táborů cena, která narostla kvůli DPH meziročně o zhruba 500 korun a pro mnoho rodin už je to limitující," řekl ředitel hradeckého domu Vojtěch Horák.
Podle něj rodiče uvolní peníze pouze v případě, že je pro děti zajištěný dokonalý program a služby. "Takové klasické táboření a hraní volejbalu na louce už asi nikoho nenaláká, žádosti máme o odborně zaměřené tábory, například výrobu keramiky, počítače či rybaření," řekl Horák s tím, že dům na letošní tábory již nabízí poslední volná místa.
Podle některých organizátorů letních táborů by se měly na financování táborů v budoucnosti více podílet města a kraje. "Například ve Francii dotují tábory i obce a města, protože o prázdninách děti nejsou ve škole a často mezi nimi dochází k nepravostem. Je to vlastně taková prevence kriminality," řekla Pohanková.

Logo
Spustit audio