Hradecký kraj vypíše soutěž na své nové sídlo

25. září 2010

(ČTK) - Královéhradečtí krajští zastupitelé schválili dnes vznik pětičlenné komise, která má společně s krajskými radními vyhlásit veřejnou obchodní soutěž na pořízení budovy a vytipování vhodné lokality pro nové sídlo krajského úřadu. Zastupitelé tak rozhodli poté, co stavební společnost Skanska nabídla, že pro potřeby kraje opraví chátrající areál bývalého pivovaru v centru Hradce Králové.

Je to lokalita, která by umožnila, aby krajský úřad sídlil na jednom místě, řekl hejtman Pavel Bradík. Dodal, že kraj už jednal s hradeckou radnicí, která přislíbila, že se bude podílet na vybudování velkokapacitního parkoviště v areálu pivovaru.
Někteří krajští zastupitelé tvrdí, že kraj by měl spíše než nové sídlo řešit špatný stav silnic či problémy školství. Není pro nás prioritou vyřešit umístění 200 úředníků, pro které nyní v budově krajského úřadu není místo, řekla například zastupitelka Iva Šedivá. Na jednání zastupitelstva se také objevil návrh, že by krajský úřad mohl sídlit v kasárnách v Josefově na Náchodsku nebo v nově vybudované budově v Hradci Králové, což by přišlo levněji než nákladná rekonstrukce bývalého pivovaru.
Královéhradecký krajský úřad nyní sídlí v budově někdejšího krajského výboru KSČ, který opravil za 150 milionů korun. V této budově však našlo místo jen 223 úředníků z celkového počtu 354 zaměstnanců. Ostatní úředníci sedí v několika dalších budovách v Hradci Králové. Kraj chtěl od společnosti Vertex koupit budovu v sousedství nynějšího krajského sídla, ale jednání se zadrhla, protože se obě strany nedokázaly shodnout na kupní ceně.
O areál pivovaru, který je již několik let zavřený, měla zájem i královéhradecká radnice. Vlastník objektů, společnost HK Centrum ho městu nabídla za 40 milionů korun. Městští zastupitelé tuto částku označili za přemrštěnou. Náklady na opravu budov v rozsáhlém areálu pivovaru odborníci odhadují na více než půl miliardy korun.

Spustit audio