Hradecký kraj se růstem výstavby bytů dostal na třetí místo v ČR

25. září 2010

(ČTK) - V Královéhradeckém kraji stoupl loni počet dokončených bytů o 18 procent na 1671 bytů. Vyšší nárůst měly ve srovnání 13 krajů a Prahy jen hlavní město a Jihomoravský kraj. Předloni byl Hradecký kraj v růstu dokončených bytů na pátém místě. Údaje ČTK získala od hradecké reprezentace Českého statistického úřadu.

Největší zvýšení v Hradeckém kraji, o 64 procent na 260 nových bytů, vykázal okres Jičín. Právě na Jičínsku je poptávka po bytech jednou z nejvyšších v kraji, což odborníci přičítají jičínské prosperující průmyslové zóně. Skoku na Jičínsku přispělo i to, že se jičínské radnici podařilo dokončit vlekoucí se výstavbu 34 bytů se společností Mera.
Výrazný nárůst o 28 procent na 394 bytů loni zaznamenalo i Trutnovsko, o více než pětinu na 338 bytů se zvedla výstavba na Náchodsku. Naopak na Rychnovsku se počet dokončených bytů snížil o 19 procent na 219 bytů.
Nejvíce bytů se postavilo tradičně v bývalém okrese Hradec Králové, který výrazně ovlivňuje vysoká poptávka v krajském městě. Při růstu o 13 procent na Hradecku vzniklo 460 nových bytů. V samotném Hradci se radnici podařilo dokončit projekt na Hvězdě se 114 byty a část projektu 44 bytů po problematické společnosti Mera.
V dalším období by v Hradeckém kraji mohla nastat stagnace výstavby, protože počet nově zahájených bytů loni v kraji klesl o 18 procent na necelých 1300 bytů. Rozestavěnost v kraji loni klesla dvě procenta na 5455 bytů. Téměř polovina zahájených i rozestavěných bytů byla v rodinných domcích. U dokončených bytů to byla třetina.

Spustit audio