Hradecký kraj chce vybrat v aukci dodavatele elektrické energie

22. červen 2011

Krajské školy, nemocnice či domovy důchodců získají elektřinu ze společné aukce, kraj chce ušetřit miliony.

Střední školy, domovy důchodů či domovy pro handicapované, nemocnice či ozdravovny ve správě Královéhradeckého kraje získají odběr elektrické energie najednou na elektronické aukci. Kraj chce společným nákupem elektřiny pro zhruba 140 příspěvkových organizací ušetřit miliony korun ročně. Krajští radní dnes schválili vypsání výběrového řízení na zajištění elektronické aukce.


„Vloni na podzim jsme provedli elektronickou aukci na dodávku plynu pro krajské nemocnice a s výsledkem jsme byli spokojeni. Proto jsme se rozhodli nákupy sjednotit pro co největší množství příspěvkových organizací a dosáhnout maximální celkové úspory i v dalších komoditách. Společnými nákupy chceme soutěžit také dodavatele telekomunikačních služeb,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Společný dodavatel by měl elektřinu začít dodávat od letošního listopadu a smlouva by měla být do konce příštího roku. Celková hodnota zakázky je necelých 50 milionů korun.

Díky elektronické aukci na dodávku plynu na rok 2011 kraj šetří zhruba 13 milionů korun. Plyn se na základě výběru elektronickou aukcí dodává pro 98 příspěvkových organizací a obchodních společnosti kraje. Celkově kraj utratí za roční spotřebu plynu krajských organizací více než 58 milionů korun.

Královéhradecký krajský úřad je v podstatě největším zaměstnavatelem v regionu – v jím spravovaných krajských školách, nemocnicích, domovech důchodců či ústavech sociální péče pracuje na 11 tisíc lidí.

autor: Imrich Dioszegi
Spustit audio