Hradecký kraj chce ulevit hotelům ve vypouštění odpadních vod

24. září 2010

Změkčit ustanovení vodního zákona o vypouštění odpadních vod pro hotely, penziony a jiná ubytovací zařízení chce novelou zákona o vodách Královéhradecký kraj. Norma je podle Hradeckého kraje zbytečně tvrdá a na ubytovací zařízení klade velké finanční nároky. Návrhem na změnu zákona se bude 15. září zabývat vláda. Podle platného vodního zákona nesmí ubytovací zařízení přímo vypouštět své odpadní vody do podzemních vod.

S příslušným povolením mohou vody takto odcházet jen z rodinných domků, chat a chalup, řekla ČTK mluvčí hradeckého hejtmanství. Kraj chce, aby se tato možnost rozšířila i na hotely, motely, penziony, turistické ubytovny, kempy, skupiny chat.
Změna zákona by měla pomoci vlastníkům ubytoven hlavně v horských oblastech, kde z technických důvodů nelze vypouštět odpadní vody do povrchových vod. U řady těchto staveb je totiž stavba akumulačních jímek nebo svedení vod na nejbližší čistírnu technicky či ekonomicky nereálné. Podle hejtmanství je jen v Královéhradeckém kraji 260 takových ubytovacích objektů.
Podle kraje je nutné upravit vodní zákon neprodleně, protože revize vodního zákona je plánována ze strany ministerstev až na období let 2006 a 2007.

Logo
Spustit audio