Hradecké zastupitelstvo nepodpořilo investici firmy Thyssen Krupp

31. březen 2011

Plánovaný sklad oceli společnosti Thyssen Krupp Ferrosta v Hradci Králové - Březhradě není pro město přínosem - rozhodli o tom zastupitelé města. Co to znamená? Bude se stavět, nebo nebude? Odpovědi zjišťoval redaktor Ota Nehasil.

Zastupitelstvo Hradce Králové nepodpořilo kontroverzní projekt stavby obřího skladu oceli firmy ThyssenKrupp Ferrosta ve čtvrti Březhrad. Zastupitelé konstatovali, že projekt nepovažují za přínosný pro město. O vyjádření k projektu požádala nové zastupitelstvo hutní firma. Stanovisko zastupitelů má pouze deklaratorní charakter.

ThyssenKrupp Ferrosta stavbu v hodnotě asi 400 milionů korun připravuje více než tři roky. Od minulého zastupitelstva, v němž měla většinu ODS, měla firma pro svůj záměr podporu. Proti projektu od jeho počátku protestují obyvatelé čtvrti Březhrad.

Firma, která je součástí německého koncernu ThyssenKrupp, již dříve uvedla, že nový sklad potřebuje ke své další expanzi v ČR. Loni ke stavbě získala od hradeckého krajského úřadu souhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Náměstek primátora Martin Soukup nedávno uvedl, že pokud firma splní všechny zákonné požadavky, bude moci sklad postavit. Stavba má vyrůst na soukromém pozemku, záměr odpovídá územnímu plánu.

Část lidí v Březhradu tvrdí, že sklad a s ním spojená doprava výrazně zhorší životní prostředí a ohrozí zdroje podzemní vody. Vadí jim, že sklad hutního materiálu o výšce 14 metrů chce firma začít stavět jen několik desítek metrů od bytových domů, kde žije zhruba 400 lidí. Společnost tvrdí, že stavba v areálu bývalého masokombinátu nebude okolí rušit a žádný hluk z ní vycházet nebude.

Kvůli chystané stavbě se chtěl Březhrad odtrhnout od Hradce Králové. Místní žádali o vypsání referenda, ale u hradeckého magistrátu ani soudů neuspěli. Důvodem bylo to, že čtvrť nemá přes 1000 obyvatel, které pro vznik nové obce vyžaduje zákon. Březhrad má asi 900 obyvatel.

ThyssenKrupp Ferrosta není první firmou, proti které se ve městě zvedla vlna odporu místních. V minulosti chtěly ve čtvrti Třebeš své továrny postavit společnosti Velux a Ronal. Po protestech tamních obyvatel obě firmy z Hradce Králové odešly.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio