Hradecké výroční ceny získají chirurg Brzek a sochař Preclík

24. září 2010

Chirurg Vladimír Brzek a sochař Vladimír Preclík získají v polovině dubna výroční ceny města Hradce Králové. O vítězích cen Hradecká sportovní cena a Hradecká múza budou zastupitelé hlasovat na slavnostním zasedání zastupitelstva 14. dubna v Městské hudební síni. ČTK to řekla mluvčí hradecké radnice Petra Krátká.

Zastupitelé rozhodli, že cenu Primus inter pares převezme letos dvaaosmdesátiletý chirurg Vladimír Brzek, který se zasloužil o rozvoj chirurgické školy a vychoval stovky vynikajících chirurgů. Radní původně na cenu navrhli atleta a trenéra Antonína Bezdíčka, ten však nedostal potřebnou podporu zastupitelů.
Cenu Dr. Františka Ulricha za celoživotní přínos městu získá letos pětasedmdesátiletý akademický sochař Vladimír Preclík, který se v Hradci Králové narodil. Ve městě jsou jeho plastiky umístěné například na budovách Klicperova divadla, kde je umístěné jeho dílo Antické drama.
Královéhradecká radnice uděluje každoročně i cenu Hradecká sportovní cena, kterou letos získá rychlostní kanoistka Jana Blahová, plavkyně Jana Myšková či judistka Danuše Zdeňková. Hradeckou múzu za významný počin v oblasti kultury mohou letos získat umělec a pedagog Jan Dvořák, vedoucí odboru kultury hradecké radnice Alexandr Gregar nebo herečka Klicperova divadla Kateřina Holánová, která hrála hlavní roli ve filmu Nuda v Brně.
V loňském roce získal Cenu Dr. Františka Ulricha jednadevadesátiletý spisovatel Viktor Fischl. Cenu Primus inter pares získali předseda Masarykovy společnosti v Hradci Králové a místopředseda Klubu Milady Horákové Jiří Doležal společně s basketbalovým trenérem Zdeňkem Formánkem.
V předchozích letech hradečtí zastupitelé například ocenili královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška, houslaře Vladimíra Pilaře a lékaře hradecké fakultní nemocnice Rudolfa Petra a Jaroslava Procházku.

Logo
Spustit audio