Hradecká Univerzita obrany boduje s kurzy neodkladné péče v polních podmínkách

10. duben 2014

Lékaři z vyspělých zemí jsou zvyklí pracovat s moderním vybavením. Jak si ale poradí, když ho zrovna nebudou mít k dispozici? Na to se připravují vojenští zdravotníci, kteří se chystají na zahraniční mise. Na královéhradecké Fakultě vojenského zdravotnictví pořádají kurzy urgentní medicíny, která má lékaře i zdravotní sestry naučit zachraňovat lidské životy i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Kurz neodkladné péče v polních podmínkách pořádá hradecká Univerzita obrany pro všechny vojenské zdravotníky, kteří se chtějí zdokonalit nejen ve své práci v Česku, ale mnozí z nich se tak připravují na zahraniční mise.

Mezi ně patří i záchranář Jakub Hankovski ze Žatce:

„Připravujeme se k tomu, že vždycky se může stát cokoli. A je úplně jedno, jestli jsme v maskáčích nebo v červené uniformě na sanitce ve městě. Jde o to být připraven vždycky na všechno.“

Většina zdravotníků si nevybírá, kam by na misi chtěla jet. Všichni shodně odpovídají, že jde hlavně o zkušenosti a pomoc druhým například při válečných konfliktech.

Třídenního intenzivního kurzu se vždy účastní zhruba patnáct lidí, kteří si vyzkouší desítky modelových akutních situací.

Hradecká fakulta vojenského zdravotnictví je jediným zařízením v republice, které tento kurz nabízí. Přijíždějí sem proto i vojáci ze Slovenska nebo Pobaltských republik.

Potvrzuje to hlavní školitel Radovan Matoušek:

„Jsou to všeobecně známé věci a data, která jsou nějakým způsobem poskládána a uzpůsobena do nějaké filosofie. Platí po celém světě a touto filosofií se řídí všechny zdravotnické služby armád NATO po celém světě včetně Austrálie, Afriky a podobně.“

Radovan Matoušek dodává, že takzvaný BATLS kurz, jak je z anglického jazyka označován, na univerzitě absolvovalo už přes 1200 lidí. Fakulta ho otevírá šestkrát až osmkrát ročně.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio