Hradecká radnice poslala hlasovací lístky i příliš mladým lidem

24. září 2010

Královéhradecká radnice rozeslala volební lístky pro volby do Evropského parlamentu i několika stovkám mladých lidí, kteří budou v době voleb mladší 18 let a podle zákona se nemohou hlasování zúčastnit. Chyba při zpracování seznamu pro rozeslání volebních lístků by však platnost voleb neměla nijak ohrozit, řekl ČTK vedoucí správního odboru hradecké radnice Jan Kosina.

"Když se zadával program na vytisknutí seznamu občanů, kterým mají být doručeny volební lístky, bylo chybně zadáno datum narození. Seznam měl končit datem narození 12. června, ale chybně končil až 6. prosincem. Bylo to zadáno anglickým způsobem, kdy se nejdříve píše měsíc a potom den," popsal chybu Kosina.
Volební lístky tak dostalo několik stovek lidí, kteří budou plnoletí až po volbách. Podle Kosiny však chybu radnice může ještě napravit. "Okrskové volební komise budou mít platný seznam voličů, ve kterém jsou uvedeni jen voliči se správným datem narození, navíc komise budou kontrolovat i občanské průkazy," řekl Kosina.
Podle Kosiny bylo v chybném seznamu navíc celkem 522 lidí. "Hned v pondělí, když jsme se o této chybě dozvěděli, jsme doručování dalších obálek mladým lidem zastavili," řekl Kosina.
Chyba se podle něj stala zřejmě na odboru informatiky hradecké radnice, který seznam pro správní odbor zpracovával. Kdo je konkrétně za chybu zodpovědný a jaký mu případně hrozí postih, nebyl Kosina schopen říci. Tajemníka hradecké radnice Radka Balouna se dnes ČTK nepodařilo v úřadu zastihnout. Volby do Evropské parlamentu začnou v České republice 11. června, pokračovat budou i v sobotu 12. června.

Logo
Spustit audio