Hradecká radnice ocenila chirurga Brzka a sochaře Preclíka

24. září 2010

Výroční ceny města Hradce Králové včera večer převzali v královéhradecké městské hudební síni chirurg Vladimír Brzek a sochař Vladimír Preclík. Hradečtí zastupitelé na svém mimořádném jednání rozhodli, že Hradeckou sportovní cenu získá plavkyně Jana Myšková, ocenění Hradecká múza si odnesl loutkář Jan Dvořák. "Přál bych si, aby až přijde čas, Královéhradecký kraj přijal výběr z mého celoživotního sochařského a výtvarného umění, aby z něj hradecká veřejnost něco měla," řekl při přebírání Ceny Dr. Františka Ulricha Preclík.

Pětasedmdesátiletý akademický sochař Preclík se v Hradci Králové narodil a jeho plastiky jsou umístěné například na budovách Klicperova divadla, kde je jeho dílo Antické drama či busta Václava Klimenta Klicpery.
Cenu Primus Inter pares převzal dvaaosmdesátiletý chirurg Vladimír Brzek, který patří mezi nejvýznamnější osobnosti české chirurgie. Za svou práci již dříve získal například zlatou medaili Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. "Jsem rád, že jsem mohl hradeckým občanům po 45 let sloužit jako lékař a že jsem ve městě strávil celý svůj život," řekl Brzek.
Loni získal Cenu Dr. Františka Ulricha jednadevadesátiletý spisovatel Viktor Fischl. Cenu Primus inter pares získali předseda Masarykovy společnosti v Hradci Králové a místopředseda Klubu Milady Horákové Jiří Doležal společně s basketbalovým trenérem Zdeňkem Formánkem.
V předchozích letech hradečtí zastupitelé například ocenili královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška, houslaře Vladimíra Pilaře a lékaře hradecké fakultní nemocnice Rudolfa Petra a Jaroslava Procházku.

Logo
Spustit audio