Hradecká nemocnice otevřela zrekonstruovanou budovu porodnice

25. září 2010

V královéhradecké fakultní nemocnici začala fungovat zrekonstruovaná budova porodnicko- gynekologické kliniky. Nemocnice za přestavbu a vybavení pavilonu zaplatila zhruba 145 milionů korun, uvedl její lékařský náměstek Zdeněk Tušl. "Budova patřila k nejstarším v celém areálu nemocnice a její rekonstrukce byla nutná. Nyní nabízí moderní prostředí pro 77 pacientek," dodal Tušl. Na klinice je několik jedno- až čtyřlůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením. Před opravami se rodičky musely tísnit v pokojích se šesti lůžky, navíc s toaletami na chodbách.

V opravené budově vznikly také čtyři nově vybavené porodní sály. "V jednom z nich je umístěná i vana a další speciální vybavení, které umožňuje ženám rodit takzvanými alternativními způsoby," řekl Tušl. Novinkou je také čekárna s televizí a dalším zázemím pro muže, kteří být u příchodu svého potomka na svět.
Hradecká fakultní nemocnice letos také na konci května otevřela prostory centrální tkáňové banky, která pomáhá uchovávat v nízkých teplotách buňky a tkáně potřebné při transplantaci kůže či kostní dřeně. Stavba stála více než 20 milionů korun. Největší investiční akcí v nemocnici je výstavba nové interní kliniky, která bude stát zhruba půl miliardy korun a měla by být dokončena v příštím roce.
Královéhradecká fakultní nemocnice má 21 klinik a 1500 lůžek, na kterých se ročně léčí 41.000 pacientů, dalších zhruba 60.000 absolvuje v nemocnici ambulantní vyšetření.

Logo
Spustit audio