Hradecká městská policie začne zřejmě sloužit i v Třebechovicích

25. září 2010

Strážníci hradecké městské policie by mohli během příštího roku začít sloužit také ve zhruba deset kilometrů vzdálených Třebechovicích pod Orebem. Třebechovická radnice, která vlastní městskou policii zrušila již před několika lety, počítá s tím, že by ročně platila za služby strážníků 300.000 až 400.000 korun. ČTK to řekl starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec. "Požadujeme čtyři až šest dvouhodinových výjezdů hradeckých strážníků do Třebechovic týdně, což by mohlo být postačující," řekl Němec. Dodal, že radnice zrušila městskou policii kvůli vysokým finančním nákladům a také kvůli tomu, že Třebechovice mají jen přes pět tisíc obyvatel.

"Obecně řečeno byl problém, že se lidé mezi sebou znají a strážníci se dostávali do konfliktu se známými a příbuznými. To byl vážný problém, který ztěžoval fungování městské policie," uvedl Němec.
Královéhradecká radnice již o žádosti třebechovické radnice jednala. "My jsme předložili návrh výjezdů a ceník, pokud bude akceptován Třebechovicemi, budou o smlouvě o poskytnutí strážníků jednat zastupitelé obou měst. Myslím, že v prvním čtvrtletí příštího roku by spolupráce mohla začít," řekl ČTK primátor Hradce Králové a velitel městské policie Oldřich Vlasák.
Hradecká městská policie zaměstnává nyní zhruba devadesát strážníků, radnice však uvažuje o zvýšení jejich počtu. "Pro nás by spolupráce s Třebechovicemi znamenala úbytek strážníků v ulicích Hradce. Proto bychom zvažovali navýšení stavu," dodal primátor.
Podobnou dohodu, kterou umožňuje novela zákona o městské policii, začnou od 1. ledna příštího roku využívat také v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku, kam trutnovská městská policie zapůjčí dva strážníky. "Spolupráce s trutnovskými strážníky je pro nás jediným rozumným a přijatelným řešením. Vlastní městské policisty nejsme schopni z našeho rozpočtu zaplatit," uvedl již dříve v tisku starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Logo
Spustit audio