Hradec Králové má nový generel sportovišť

21. září 2010

Zástupcům královéhradeckého magistrátu byl představen generel sportovní vybavenosti Hradce Králové, který mapuje veškerá stávající sportoviště v katastru města, rovněž navrhuje způsoby, jak komplexně sportoviště na území města rozvíjet. Analýza, kterou zpracovala společnost Sportovní projekty s.r.o., například potvrdila nutnost výstavby venkovního koupaliště. To se již staví a jeho velikost je dle odborníků vzhledem k počtu obyvatel města dostačující. Horší situace je ale dle generelu v oblasti možností k plavání v krytých bazénech, proto je navrhována výstavba dalších krytých plaveckých bazénů.

"Generel navrhuje zřídit v různých částech města celkem tři sektorová wellness centra, která by byla určena především pro každodenní potřebu široké veřejnosti a v dopoledních hodinách i pro výuku plavání v rámci školní výchovy. Z analýzy vyplývají další opatření, je však jasné, že se jedná o plány možná až na desítky let," řekl náměstek primátora města Hradce Králové Martin Soukup.
Dodal, že analýza dále mimo jiné ukázala, že je věnován velmi malý prostor veřejnému bruslení. "Na rozdíl od Pardubic v Hradci Králové není nedostatek ledových ploch pro výkonnostní sport. Není proto potřeba budovat další halu pro hokejisty a krasobruslaře, ovšem v deficitu jsou kryté i otevřené plochy určené k bruslení široké veřejnosti, proto je v generelu navrhována výstavba kryté ledové plochy a dále otevřeného bruslařského oválu. Generel navrhuje vybudovat i tři otevřené víceúčelové plochy sloužící v zimní sezoně k bruslení veřejnosti," konstatoval náměstek Soukup.
S předloženým materiálem bude seznámena rada města a poté i hradečtí zastupitelé. Generel by se měl stát součástí revize územního plánu a z jeho závěrů by měla být v příštím roce aktualizována i Koncepce podpory a rozvoje sportu.
"Na území města je velké množství sportovišť, která patří různým vlastníkům a navíc mají různé provozovatele. Jde nejen o městská zařízení, ale například o areály tělovýchovných jednot. Město v rámci svých možností financuje nejen svá sportoviště, ale v rámci grantů přispívá i na opravy a rekonstrukce sportovních zařízení, která nejsou v majetku města. V hradeckých sportovištích sportují tisíce občanů města - a to organizovaně i neorganizovaně. Sportovní generel jsme si nechali vypracovat, abychom utřídili všechny informace o těchto zařízeních a podívali se na ně z komplexního pohledu - abychom zjistili, kolik sportovců na jednotlivých sportovištích sportuje a v jakém stavu tato zařízení jsou," uvedl Martin Soukup.
Podotkl, že generel naznačuje možnosti dalšího rozvoje, na druhé straně ovšem poukazuje na fakt, že jsou ve městě sportoviště, která jsou využívána minimálně.
"Generel je ucelený materiál, který je z hlediska dalšího plánování a dlouhodobého rozvoje velice důležitý, neznamená však dogma, podle kterého by se město muselo řídit za každou cenu. Jedná se o názor odborníků v úrovni doporučení," zdůraznil Martin Soukup.

Spustit audio