Hradec Králové chce rozšířit internetovou mapu povodňových území

25. září 2010

Město Hradec Králové chce rozšířit internetovou mapu záplavových území ve městě i pro dvacetiletou a padesátiletou povodeň. ČTK to řekl správce městského informačního systému Josef Falt. Zatím si lidé a firmy mohou od loňského podzimu na městské webové stránce zdarma zjistit rozsah záplavy svých nemovitostí pouze při stoleté povodni. "Nyní musíme u všech nasbíraných údajů odzkoušet jejich správnost. Pokud vše půjde hladce, mohly by být informace o menších povodních na internetu do poloviny letošního roku," řekl Falt.

Hradečtí informatici pracují i na vytvoření variant záplavových map pro případ šestisetleté povodně a pro případ protržení hráze nádrže Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Tyto práce jim však budou trvat asi jeden rok. "Děláme to ve spolupráci s Povodím Labe, které nyní fyzicky zaměřuje profil Labe," řekl Falt.
Dosavadní systém vyhledávání rozsahu stoleté záplavy je velmi jednoduchý. Na webu radnice jsou ve složce mapy plány záplavových území. Na nich stačí jen zadat adresu nemovitosti a systém ukáže, zda hledaná budova leží v záplavovém území či nikoliv. Lidé, kteří nemají přístup k internetu, si mohou údaje o svém případném ohrožení stoletou vodou ověřit v informačních kioscích města v budovách magistrátu na Ulrichově náměstí a třídě ČSA.
Povodně zasáhly Hradec Králové v létě 1998, kdy se protrhla ochranná hráz u řeky Orlice. Voda zalila část městské čtvrti Malšovice, velké škody však nenapáchala a rychle opadla.

Logo
Spustit audio