Hradec Králové chce investovat hlavně do komunikací a sportu

16. duben 2012

Zejména do nových komunikací, parkovišť a sportovních staveb chce v příštím roce investovat stotisícový Hradec Králové. Radnice na tyto účely hodlá podle prvního návrhu rozpočtu na rok 2007 vložit asi 340 milionů korun, což je největší suma z plánovaných celkových investic 627 milionů korun. ČTK to řekl vedoucí ekonomického odboru města Jindřich Frydrych. Celkové příjmy rozpočtu jsou plánované ve výši 2,03 miliardy korun a výdaje mají hodnotu 2,27 miliardy korun.

Na pokrytí schodku 241 milionů korun si město nebude brát úvěr a uhradí jej z peněz ušetřených v minulých letech.
Mezi hlavní akce ohledně komunikací patří například oprava Malého náměstí v historickém centru města, výstavba parkoviště u Aldisu a stavba autobusového nádraží. Na poli sportu půjdou největší částky do stavby nové sportovní haly v Třebši a projektu letního koupaliště.
Významných 52 milionů korun hodlá radnice příští rok dát na nákup startovacích bytů pro mladé rodiny. Rozpočet také počítá s dotací více než 15 milionů korun městskému dopravnímu podniku na nákup nových autobusů. Letos dotace činila jen jeden milion korun. Radnice by měla také dokončit opravu divadelního studia Beseda za 80 milionů korun.
Rozpočet na příští rok zatím projednala rada města. Definitivně jej bude schvalovat až nové zastupitelstvo vzešlé z nadcházejících voleb.
Letos v pololetí hospodařil Hradec Králové při příjmech 894 milionů korun s přebytkem 147 milionů korun. Investice do června dosáhly 117 milionů korun, ze celý rok by to mělo být kolem půl miliardy korun.

Spustit audio