Hradec Králové bude před povodněmi chránit nová nádrž

24. září 2010

Město Hradce Králové bude před přívalovými záplavami chránit nová nádrž v lesích nad jižním okrajem města. Dílo, dokončené v minulých dnech, přišlo na 4,6 milionu korun. Má plochu zhruba dva hektary a je na jednom z přítoků potoka Biřička. Nádrž vybudovalo město, jejím správcem bude společnost Městské lesy, řekl ČTK zástupce ředitele lesnické firmy Ladislav Půlpán. Nádrž, nesoucí jméno Cesta myslivců, bude současně v suchém období zásobárnou vody pro systém čtyř níže položených rybníků u čtvrti Nový Hradec Králové.

Nová zásobárna by měla pomoci zlepšit kvalitu vody v těchto rybnících. "Sloužit bude také jako zdroj vody při hašení případných požárů tamního lesa," řekl Půlpán.
Poznamenal, že první plány na vybudování nádrže jako zásobárny vody vznikly již za první republiky. K výstavbě se nakonec loni odhodlalo město, které do stavby vložilo téměř dva miliony korun. Zbytek nákladů pokryla dotace z ministerstva životního prostředí, uvedl vedoucí investičního odboru radnice Valentýn Avramov.
Větší povodně Hradec Králové naposledy zažil v létě roku 1997, kdy se na rozvodněné Orlici protrhla jedna z ochranných hrází. Voda tehdy zaplavila část Malšovic včetně tamních tenisových kurtů a prvoligového fotbalového stadionu, několik domů u vysokoškolských kolejí a část druhého městského okruhu.

Logo
Spustit audio