Hradcem Králové prošel protestní pochod proti kácení stromů u Orlice

21. listopad 2013

Přes tři desítky lidí se včera dopoledne v Hradci Králové vydaly na protestní pochod proti kácení stromů na břehu Orlice ve městě. Povodí Labe chce údajně bezdůvodně odstranit z ochranné hráze tři stovky vzrostlých stromů. Na začátku podzimu se na nich objevily barevné tečky, které obvykle značí stromy určené ke kácení, a to vyvolalo odpor veřejnosti.

„Nesouhlasím s kácením stromů. Jde o javory na břehu Orlice. Chtěla jsem podpořit dobrou věc. Je už tolik protestů, někdy na věci, které pořádně nedávají smysl, ale toto je pro dobrý účel,“ říkají dvě studentky královéhradecké univerzity, účastnice protestního pochodu.

K němu se přidal také Zbyšek Somr, senior z Hradce Králové: „Nechci kácet historii. Myslím, že o investice, které tady máme, se musíme starat. A ne kácet a bourat,“ tvrdí.

Podle protestujících totiž Povodí Labe zhruba tři stovky stromů na břehu Orlice označilo skutečně kvůli kácení.

„Původně bylo řečeno, že budou káceny. Pak se z toho stalo, že jsou jen označeny kvůli evidenci a podobně. Nám se nelíbí, že se tam bude kácet. Lidem, co tam procházejí, se stromy líbí,“ říká za organizátory pochodu Marek Mádle.

Jana Burianová z Povodí Labe už dříve přiznala, že firma zásah do břehových porostů plánuje.

„Považujeme ho dokonce za nezbytný. Stromy ohrožují stabilitu hráze a také občany města, kteří se tam pohybují. Aktuálně jsme ve fázi přípravy žádosti na příslušný orgán ochrany přírody, jímž je královéhradecký magistrát,“ informovala.

Povodí Labe podá žádost na královéhradecký magistrát zřejmě v červnu příštího roku. Plošné kácení stoletých stromů ale Jana Burianová popírá:

„Aktuálně probíhá mapování břehových porostů. Tady bychom chtěli upozornit, že současné označení stromů v žádném případě neznamená jejich kácení."

Tomu ale odpůrci nevěří. Podle nich firma čeká, až se o sporu přestane mluvit, aby mohla v tichosti kácet. Proti kácení stromů vznikla i petice, která má už přes 10 tisíc podpisů.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio