Hrabě Kinský uvítal děti z královéhradeckého příměstského tábora na svém zámku v Chlumci

9. červenec 2013

V Královéhradeckém kraji probíhají přes prázdniny desítky letních dětských táborů. Stále je o ně velký zájem. V posledních letech rodiče své děti často posílají také na takzvané příměstské tábory. Děti z královéhradeckého příměstského tábora dnes uvítal na svém zámku v Chlumci nad Cidlinou hrabě Kinský. Malým účastníkům se výlety líbí a těší se na každý další den. O 22 malých dětí se starají dvě mladé ženy.

„Líbí se mi tady. Líbí se mi, jak jezdíme vlakem,“ říká Simona, jedno z 22 dětí příměstského tábora, který pořádá Dům dětí a mládeže v Hradci Králové. Děti jsou právě na zámku v Chlumci nad Cidlinou.

Na příměstský tábor děti dochází. „Každé ráno je rodiče přivedou, je to vlastně taková forma družiny. Je to těžší s časem, kdy si rodiče pro děti přicházejí. Když jedeme na výlet na pobytovém táboře a vrátíme se o půl hodiny později, nic se neděje. Tady musíme myslet i na to, že musíme dát rodičům zprávu,“ říká hlavní vedoucí příměstského tábora Eva Stanislavová.

Jejich příměstský tábor trvá týden, od pondělí do pátku. O víkendu jsou děti doma s rodiči.

„Zítra nás čeká oddechový den, budeme na koupališti v Hradci Králové. Ve čtvrtek máme domluvenou exkurzi u záchranné služby a v pátek se chystáme do muzea na animační program o loutkářích a do lanového centra,“ vyjmenovává hlavní vedoucí.

I další děti si tábor pochvalují: „Je to tady hodně hezké. Včera jsme byli v zoo, dostali jsme tam pracovní listy, které jsme vyplňovali. Já se těším na zítra, celý den budeme na Flošně,“ říkají dva kluci.

O dvaadvacet dětí se starají dvě mladé ženy. „Myslím si, že to zvládáme docela dobře. Obě jsme vyrostly ve sportovním prostředí. Už jenom tím je to v pohodě,“ říká zdravotnice Dagmar Bursová.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio