Horská služba v Krkonoších má pravidelné služby

22. září 2010

Úrazovost v nejvyšších českých horách v prázdninových měsících nijak dramaticky nestoupá. I v letošní letní sezóně ale zasahují horští záchranáři zejména u vážnějších úrazů z adrenalinových sportů. V celých Krkonoších horská služba ošetřila a odtransportovala od začátku své letní sezóny, která začíná 1. května, přes čtyřicet úrazů, což je srovnatelné s předchozími roky. Jednalo se především o středně těžká až těžká poranění hlavy a páteře z paraglidingu a z horské cyklistiky. Tam většinou zasahovali příslušníci horské v nižších polohách hor. U pěší turistiky šlo většinou o úrazy lehčí, distorze kotníku, kolen, transportovat ale bylo třeba zraněného většinou z vrcholových partií Krkonoš. Horská ale zasahovala i u takzvaných náhlých příhod, například u infarktu.

Především vyznavačům cykloturistiky doporučuje krkonošská horská služba lepší znalost terénu, vlastních schopností a na sjezdové tratě v každém případě speciály a helmy.
Krkonošská horská služba také v letní sezóně zajišťuje pravidelné služby a pohotovosti na svých okrscích. V Harrachově a v Peci pod Sněžkou drží pravidelné služby od půl osmé do šestnácti hodin a poté na telefonu pohotovost. Na ústředí ve Špindlerově Mlýně je služba pravidelně od sedmi do osmnácti hodin a poté rovněž pohotovost. Kontakt sdělí záznam na běžném telefonním čísle horské služby.

Spustit audio