Hořice Jazz Nights 2007

23. září 2010

V Hořicích pokračuje program letošního 13. ročníku festivalu Hořice JAZZ NIGHTS 2007. Třináctý ročník oblíbeného Jazzobití pod horami, který potrvá až do soboty 3. listopadu, přinese velikou pestrost žánrů. Na zdejší pódia přivede 13 kapel s více jak 60 účinkujícími. Mezi nimi bude i řada významných domácích i zahraničních muzikantských osobností. V pátek 2.11. se představí například František Uhlíř Team (F.U.T.), Oliver Strauch´s Groovin´ High a Vertigo Quintet. V sobotu 3.11. pak vystoupí mimo jiné Jazz Efterrätt, kytarista Rudy Linka se svým triem a Vera Love & George Kay´s Blues Band.

Pátek 2. 11. 2007 - sál Domu kultury Koruna
V pátek (2.11.2007) zahraje příchozím ještě před slavnostním zahájením turnovská kapela Corcovado.
Hlavní program otevře František Uhlíř Team (F.U.T.). Prvé seskupení muzikantů pod tímto názvem sestavil v roce 1987 kontrabasista František Uhlíř, který patří ke generaci hráčů na kontrabas ve světě označované jako "česká basová škola" (M. Vitouš, G.Mraz).
Komorní hudba skupiny F.U.T. je pečlivě vybalancovaná a vyvěrá ze vzájemné interakce jednotlivých hráčů, kteří nabízejí překvapující možnosti změny barev a výrazu. Obrazně řečeno je hudba této skupiny živým organismem, kdy František Uhlíř je jeho duší, David Vrobel hlasem, Adam Tvrdý konstrukcí a Jaromír Helešic srdcem. Skupina F.U.T. interpretuje s velkým porozuměním a citem jednak jazzové standardy, často okořeněné vlastní úpravou, jednak vlastní kompozice, které z polohy jazzových standardů vycházejí. Dokladem hudební koncepce kvarteta je i CD "František Uhlíř Team - featuring C. Stötter, vydané firmou Edy´s.

Po Františku Uhlířovi a jeho teamu přijde na řadu svižně a energicky hrající mezinárodní parta Oliver Strauch´s Groovin´ High vynikajícího německého bubeníka Olivera Starucha. Hraje zde řada známých muzikantů - sólistů věhlasných big bandů. Se stálou sestavou: Oliver Strauch - bicí, Stefan Weber - tenor sax., August-Wilhelm Scheer - barit. sax., Pierre-Alain Goualch z Paříže - piano, Arne Huber - bass přijede jako host trumpetista Ernie Hammes z Luxemburska.

Po půl roce se do Evropy opět vrací kapela Phishbacher v čele s ojedinělým klávesovým mistrem Walterem Fischbacherem, který se po několikaleté spolupráci rozhodl opustit Celulu New York Laca Decziho a pustil se naplno do práce na vlastních projektech. Spolu se svými kumpány přiveze jistě další dávku svojí energií nabité směsice jazzu, funku a drum and bass, jako by se na jednom podiu sešli Herbie Hancock, Underworld a The New Deal.

Na závěr pátečního večera jsme si nechali Vertigo Quintet. Ten vznikl koncem roku 2002 jako mladý, dynamický projekt muzikantů, kteří chtějí hledat svůj vlastni hudební jazyk. Syntézou osobitých hlasů jednotlivých hráčů se záhy zrodil osobitý, nezaměnitelný zvuk kapely. Díky neutuchajícímu entusiasmu a nesporným hudebním kvalitám se Vertigo Quintet pomalu, ale jistě stává stálicí evropské hudební scény. Nový projekt Vertigo Quintet & Dorota Barova přináší naprosto originální mix jednoho z nejosobitějších hlasů na evropské scéně, violoncella a polsko-českých textů Doroty Barove, a zvuku Vertigo Quintetu. Výsledkem je křehká, atmosférická a posluchačsky přístupná hudba s inspiracemi z free jazzu, world music, soudobé vážné hudby i popu.

Sobota 3. 11. - sál Domu kultury Koruna
V sobotu (3.11.2007) rozjede zahřívací půlhodinku hořicko-hradecká kapela 4 Leaf. Po tradičním přípitku nastoupí Jazz Efterrätt. Sdružení mladých profesionálních hudebníků, kteří společně hrají a vystupují od svého vzniku v roce 1998. Tvoří jej absolventi pražských konzervatoří, kteří dnes pracují v umělecké sféře především jako muzikanti, ale také jako aranžéři a skladatelé jazzové a populární hudby. Skupina Jazz Efterrätt ve své tvorbě nadžánrově spojuje mnoho hudebních stylů a je pro ni typický ostrý kontrast funkově pulsující rytmiky, melodických linek a jazzových sól. Žánrově je skupina vnímána na pomezí jazzu, funky a soulu, sami hudebníci si však rádi zahrají i latinsko-americkou hudbu, swing či dixieland.

Před první přestávkou přivede na scénu své americké trio kytarista Rudy Linka, který již řadu let patří ke světové jazzové špičce. Narodil se v Praze a ve svých devatenácti letech emigroval z Československa do Švédska, kde si našel ženu a spolu se pak v roce 1985 přestěhovali do Ameriky, kde žije dodnes. Respektovaný časopis Downbeat ho ve své anketě zařadil mezi deset nejlepších jazzových kytaristů a soukromé hodiny mu dával i John Scofield, se kterým bude v prosinci točit desku. Své jazzové historky však vypráví po svém.
Spolu s kontrabasistou Joe Michaelem a Doug Hirlingerem na bici dokazují, že jazz může být velice jednoduchá a uvolněná zábava.

Do druhé poloviny večera nás pozve Vera Love & George Kay´s Blues Band. Vera Love pochází z městečka Aurora v Severní Karolíně. Ve dvanácti začala zpívat v chrámovém sboru a uchvátilo ji to natolik, že se rozhodla jít dál za kariérou zpěvačky. Po nějaké době ji potkalo štěstí - vyhrála lokální pěvecký konkurz, v New Yorku dostala svou první smlouvu a začalo světové turné, které trvá dodnes.V průběhu své kariéry vystupovala s takovými velikány, jakými byli Ray Charles, Muddy Waters nebo Josephina Baker. Vrcholem její hudební dráhy potom byla spolupráce s Louisem Armstrongem. V poslední době Vera Love spolupracuje s někdejší českou bigbítovou legendou - baskytaristou Georgem Kozlem a jeho americko-českým blues bandem. Čeká nás jistě velice žhavý a živelný bluesový zážitek.

Samotný závěr festivalu bude patřit skupině Gulo čar. Ohromný talent, nefalšovaná láska k hudbě a k tomu spousta cílevědomé dřiny. To vše vyneslo brněnskou skupinu Gulo čar do pozice uznávaných interpretů a hlavně: to vše jí umožňuje další růst. Gulo čar dokáží rozdivočit publikum během strhujících koncertů a hudební kritiky nadchli tak, že jim za předchozí desku Baro drom přiřkli Anděla v kategorii world music. Chystané nové album, které jako producent podpořil Doug Wimbish ze slavných Living Colour, by jim mělo umožnit "sáhnout po světovosti" minimálně zvukem a kvalitou samotné muziky.

Víte, co vlastně znamená gulo čar? Kapelník a baskytarista Vladimír Dirda to rád vysvětlí: "Gulo čar v romštině znamená sladká tráva, ale také sladká mísa - tak jsme jako děti říkali kakaové buchtě, kterou nám pekla maminka." Lepší charakteristiku hudby Gulo Čar snad nelze vymyslet. Stejně voňavá, nadýchaná a plná energie jako vzpomínka z dětství je i tahle směs funky, popu a romské melodiky, ozdobená nádherným hlasem zpěvačky Ireny Horváthové. I když jsou texty v romštině, díky feelingu Ireny i dalších zpěváků jim může porozumět každý. To není nadnesená fráze, můžete se přesvědčit sami.

Spustit audio