Hlodavci způsobili v zimě v Orlických horách milionové škody

24. září 2010

Hlodavci v Orlických horách během letošní zimy způsobili na mladých lesních porostech škody za několik milionů korun. Zvířata ohlodala především listnaté stromky, ke kterým se dostala díky vysoké vrstvě sněhu. Správa chráněné krajinné oblasti chce v příštích letech bojovat proti přemnoženým hlodavcům pomocí sov, informuje ve svém dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes. "Hlodavci se jednou za několik let přemnoží, ale s tím, jak to vypadá letos, jsem se ještě nesetkal," řekl například zástupce ředitele Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlické hory Zdeněk Záliš. Škody způsobili především hraboši a norníci, celkovou výši škod zatím vlastníci lesů nevyčíslili.

Podle ekologů a majitelů lesa napadli hlodavci především mladé listnaté stromy, buky, javory a jeřáby, ze kterých okusovali kůru a lýko. Stromy poté uschly, v mnoha lokalitách bude nutné vysadit nové sazenice. "Nejhorší situace je v místech, kde byly listnaté stromy vysazeny uměle v rámci obnovy přirozené skladby lesa. Tam jsou škody nejvyšší, o podporu chceme požádat ministerstvo zemědělství," řekl Záliš.
Lesníci a ochránci přírody chtějí v příštích letech pomoci zvýšit počet sov, které by hlodavce pomohly likvidovat. "Nyní zkoumáme výskyt sov na našem území a podle výsledků se zaměříme na nejvhodnější druhy, které budeme od příštího roku podporovat zejména vyvěšením budek," uvedl Záliš s tím, že sovy mohou přemnoženou populaci výrazně snížit.
Snížit výskyt hlodavců by mohly i otrávené návnady, podle Správy CHKO je to však krajní možnost, navíc není možné návnady pokládat ve všech částech Orlických hor.

Logo
Spustit audio