Hladiny řek v Královéhradeckém kraji stále mírně stoupají

25. září 2010

Hladiny toků v Královéhradeckém kraji kvůli tání sněhu na horách stále mírně stoupají. Druhý povodňový stupeň - pohotovost platil dnes ráno na Orlici u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku, na dalších řekách v kraji vodohospodáři vyhlásili první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z informací, které ČTK dnes poskytl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové Karel Dostál. První stupeň povodňové aktivity - bdělost platil dnes na Labi v Debrném na Trutnovsku, Metuji v Hronově a Krčíně na Náchodsku, Tiché Orlici v Malé Čermné, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, řece Bystřici na Jičínsku a Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku.

"V důsledku vysokých nočních teplot pokračuje tání sněhu v podhůří i ve vyšších horských polohách, proto mají průtoky v horských a podhorských úsecích toků nadále stoupající tendenci," uvedl Dostál. Hladiny zvolna klesají na řekách v nížinách, například Cidlině či na celém toku Metuje.
Vodohospodáři v minulých dnech sledovali a několikrát také zasahovali těžkou technikou na místech, kde se v korytech řek nahromadily ledové kry. Ve čtvrtek večer se uvolnily ledové bariéry na horním Labi a nebezpečí ledových zátarasů již v kraji podle Povodí Labe nehrozí.
V Královéhradeckém kraji se teploty ve vyšších a středních polohách pohybují od čtyř do osmi stupňů Celsia, v nížinách dosahují až 12 stupňů Celsia.

Logo
Spustit audio