Historie české koruny: Od keltských statérů přes denáry, brakteáty, groše, tolary i rýnské zlatky. Kdy se začalo platit korunou?

Název našeho platidla – koruny – pochází od odznaku panovnické moci a my Češi jsme jediní z teritoria někdejší Rakousko-Uherské monarchie, kteří název měny nikdy nezměnili a udrželi si ho dodnes.

Nejstarším platidlem na našem území byly keltské statéry, v průběhu času přišly denáry, brakteáty, groše, tolary, krejcary… Od poloviny 18. století se pak hlavním platidlem Habsburské monarchie staly rýnské zlatky, které známe z písničky „Kolo, kolo mlýnský za čtyry rýnský…“.

Od 2. srpna 1892 však zlatky vystřídala koruna. Jako jeden ze symbolů monarchie měla po jejím rozpadu namále. V nově vzniklém Československu se totiž horečně diskutovalo o změně názvu platidla – ve hře byl denár, lev, rašín nebo říp. Dílčí jednotkou mohl být groš, káně, drápek, brk či řepa. Nakonec však zvítězila československá koruna a haléř. Přídavné jméno se měnilo, koruna byla československá, protektorátní a po rozpadu federace vznikly dvě samostatné měny: koruna česká a koruna slovenská.

U našich východních sousedů vydržela necelých 16 let, v roce 2009 ji nahradilo Euro. V Česku je přechod na jednotnou evropskou měnu také v plánu, ovšem bez konkrétního data, a tak česká koruna zatím stále přežívá.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio