Historické centrum Hradce oživí v sobotu středověké slavnosti

24. září 2010

Na Velkém náměstí v Hradci Králové bude možné v sobotu potkat rytíře, kejklíře či divadelníky z období středověku. V historickém centru města se již popáté uskuteční Slavnosti královny Elišky, program vyvrcholí večerní ceremonií a ohňovým divadlem s ohňostrojem, řekl ČTK Tomáš Mangel z pořádající agentury. Program začne již v pátek večerním ohňovým průvodem z náměstí Svobody, středověké tržiště bude otevřeno v sobotu od 10:00.

"Letošní ročník je věnován událostem z roku 1308, kdy se královna vrátila z vyhnanství do svých věnných měst," řekl Mangel. Program začne již v pátek večerním ohňovým průvodem z náměstí Svobody, středověké tržiště bude otevřeno v sobotu od 10:00. Ve 14:00 se na Velkém náměstí uskuteční velký rytířský turnaj. "Na akci se bude podílet zhruba 140 až 180 účinkujících a řemeslníci, spolupořádající Adalbertinum zajišťuje řemeslnický trh se 120 stánky," uvedl Mangel.
Organizátoři původně plánovali rozšířit akci také na sousední Malé náměstí, na něm je však staveniště kvůli rekonstrukci sítí. Hradecká radnice přispívá na akci 600.000 korunami, pořadatelé shánějí další peníze od sponzorů. Součástí akce je každoročně Eliščina sbírka, kterou pořádá Oblastní charita Hradec Králové. Podle odhadů organizátorů loni náměstím prošlo během středověkých slavností až 25.000 návštěvníků.

Spustit audio