Hendikepovaní lukostřelci z celého světa se sjeli na světový pohár do Nového Města nad Metují

29. červen 2014

Prestižní závody Světového poháru v paralympijské lukostřelbě hostí Nové Město nad Metují. Lukostřelci se shodují na tom, že je to jedna z nejlepších zastávek šampionátu. Ve východočeském městě mají na sportovním stadionu skvělé zázemí. Mezi lukostřelci nechybí ani čeští reprezentanti. Řada z nich patří mezi světovou špičku.

Na Světový pohár v paralympijské lukostřelbě se do Nového města nad Metují sjeli lukostřelci z celého světa. Z 22 zemí se závodů zúčastní 154 lukostřelců. Jde o rekordní účast v tradičním podniku, který koná po čtrnácté.

„Exotickými zeměmi jsou pro nás Mongolsko, Írán, Ázerbájdžán nebo Brazílie. Letos v kalendáři světové paralympijské federace je to nejlépe obsazený turnaj,“ dodává organizátor závodu poháru v lukostřelbě hendikepovaných David Šnajdr.

Síly změří závodníci s reflexními luky na 70 metrů a s kladkovými luky na 50 metrů. Šípů mají k dispozici 72.

Český reprezentant v paralympijské lukostřelbě Jiří Klich si připravuje náčiní potřebné ke střelbě. Z tašky vyndává například stabilizátory.

„Přední stabilizátor je dlouhý, potom se dají boční. Funguje to, jako když jde provazochodec po laně, drží dlouhou tyč a vyvažuje. Stabilizátory pomáhají stabilizaci luku při výstřelu,“ vysvětluje Klich.

K lukostřelbě neodmyslitelně patří koncentrace. Člověk zapomene úplně na všechno. Je to jóga s posilováním, přirovnává Klich.

Mezi největší hvězdy české výpravy patří už několik sezon David Drahonínský. Zvítězil například na paralympiádě v Pekingu před šesti lety. V roce 2012 na paralympiádě v Londýně vybojoval stříbro.

„Hned v kvalifikaci a v prvním kole eliminace nastřílel dva světové rekordy. To je pro nás nejlepší vizitka,“ upřesňuje organizátor závodu Šnajdr.

David Drahonínský bude o první místo v Novém Městě nad Metují střílet dnes odpoledne, kdy je na programu většina finálových soubojů.

závody Světového poháru v paralympijské lukostřelbě hostí Nové Město nad Metují
autoři: ova , ako
Spustit audio