Hasiči lokalizovali požár u Špindlerovy boudy, škoda 2 miliony Kč

24. září 2010

Požár vedlejší budovy známé Špindlerovy boudy na hřebenech Krkonoš se hasičům kolem dnešního poledne podařilo dostat pod kontrolu. Škoda podle předběžných odhadů činí dva miliony korun. Příčina ohně, který vypukl před 07:00 a z přízemí se rozšířil do celé budovy, zatím není známa, řekl ČTK operační důstojník trutnovských hasičů. Hasiči nyní s termokamerou vyhledávají ve stěnách objektu ložiska ohně a likvidují je. "Oheň se totiž dostal skrz obložení do stěn s izolací, lepenkou a podobným materiálem. Obložení či stěna se musí v místě s ohněm rozebrat," řekl hasič s tím, že hasicí práce budou zřejmě pokračovat celé odpoledne.

Hasiči se k budově zpočátku nemohli přes několikametrové závěje na silnici vůbec dostat a zarazili se 400 metrů metrů před boudou. Museli proto natáhnout hadicové vedení. S dopravou materiálu k hořící boudě hasičům pomáhala horská služba s rolbou. Zhruba po hodině cestu šesti hasičským jednotkám prorazila fréza povolaná ze Špindlerova Mlýna. Kvůli silnému kouři hasiči zasahovali v dýchací technice. Dým z boudy byl vidět až od špindlerovské přehrady. Vodu hasiči brali z místní vodovodní sítě a kyvadlově ji dováželi ze Špindlerova Mlýna.
Při hašení se hasiči soustředili na záchranu elektrické rozvodny v hořícím objektu. "Kdyby ji oheň zničil, ocitlo by se bez proudu několik okolních chalup," řekl hasič. Z garáží hospodářské budovy se také hasičům podařilo zachránit zaparkovaná auta a skútry.
Ve zničené třípodlažní budově byly vedle pokojů pro personál i sklady. "V budově spalo asi 15 členů personálu boudy a všem se podařilo utéci do bezpečí. Lidem shořely osobní věci," řekl provozovatel boudy Martin Hank. Hlavní objekt Špindlerovy boudy, stojící asi deset metrů vedle, oheň nezasáhl. Je v něm ubytováno asi 80 rekreantů.
Špindlerova bouda leží v sedle pod Velkým Šišákem na hlavním hřebeni Krkonoš ve výšce 1262 metrů nad mořem. V hlavní budově je asi 130 lůžek ve dvou až čtyřlůžkových pokojích.
Poslední požár horského hotelu v Krkonoších likvidovali hasiči loni v říjnu ve Špindlerově Mlýně. Hořela rekonstruovaná část hotelu Arnika, škoda činila asi tři miliony korun. Požár chod hotelu ani turisty neohrozil.

Logo
Spustit audio