Hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli na pomoc do Libereckého kraje, pomáhá Červený kříž HK

20. září 2010

Do povodněmi postižených oblastí míří první humanitární pomoc z našeho regionu. Dvě auta s materiálem za zhruba 100 tisíc korun poslal do Děčína Oblastní spolek Českého Červeného kříže v Hradci Králové. Jedná se především o balenou pitnou vodu, desinfekční a úklidové prostředky a pracovní pomůcky. Další zásilky budou následovat. Pomoci budete moci i vy. Hradecký spolek už zítra zahájí materiální sbírku, říká předseda Lukáš Pochylý...

Na pomoc zasaženým oblastem lze přispět prostřednictvím Fondu humanity ČČK na č. ú. 505 6 505 / 5500 nebo dárcovskou textovou zprávou ve tvaru DMS CCK zaslanou na číslo 87777.

Královéhradecký kraj
Vydatný déšť zvedá hladiny řek také v Královéhradeckém kraji. V Meziměstí na Náchodsku na řece Stěnavě byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity. Během dnešního dopoledne zasahovaly čtyři jednotky dobrovolných hasičů z Trutnovska a Náchodska v Dubenci na Trutnovsku, kde voda z vytrvalého deště zatopila pole a zaplavila místní komunikaci a dostala i do obytných domů.

Hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli na pomoc do Libereckého kraje, vydatný déšť také způsobil problémy v Dubenci na Trutnovsku.

Včera byl na pomoc do zaplavených oblastí v Libereckém kraji vyslán také vrtulník Letecké záchranné služby (LZS) Hradec Králové s kompletní posádkou a hasičem - leteckým záchranářem z Hradce Králové. Hlavním úkolem bylo evakuovat lidi, kteří zůstali kvůli bleskové povodni odříznuti od veškeré pomoci a uvězněni ve svých domovech. Vrtulník byl nasazen v oblasti Frýdlantu a okolí, kde byla situace nejhorší. Kvůli špatnému počasí a nepřehlednému terénu měl pilot vrtulníku nelehkou práci při monitoringu oblasti, kde zůstali uvězněni lidé. Posádka vrtulníku s hasičem - leteckým záchranářem v podvěsu vrtulníku evakuovala celkem čtyři lidi z bezprostředního nebezpečí. Jedna žena čekala na pomoc několik hodin v koruně stromu metr nad vodou, další žena si zranila nohu v místě, které zůstalo odříznuté od okolního světa. Další žena byla evakuována ze střechy domu a jeden muž z balkonu. Lékař LZS vždy všechny evakuované zkontroloval a ve všech případech nařídil převoz do nemocnice. Při záchraně lékař LZS pomáhal s navigací v nepřehladném terénu a zdravotnický záchranář navigoval pilota, aby přesně umístil leteckého záchranáře v podvěsu vrtulníku. Vrtulník zasahoval v oblasti do sedmé hodiny večer a po 20. hodině se vrátil zpět na heliport v Hradci Králové.

Královéhradečtí hasiči s Tatrou 818 z Hradce Králové pomáhají v Raspenavě, kde se odpoledne prohnala přívalová vlna. Hasiči kontrolují obytné domy, zda v nich nezůstali lidé bez pomoci. Hasiči z Jičína se čluny pokračují směrem na Frýdlant. Vrtulník záchranné služby Hradec Králové s hasičem - leteckým záchranářem v podvěsu vrtulníku zasahoval odpoledne v Raspenavě při záchraně člověka z vody. V podvečer vyjeli do Libereckého kraje také členové Vodní záchranné služby z Náchoda se čluny.

Spustit audio