Guláš z Irska
Irská kuchyně stojí na mase, ale základní potravinou jsou také všudypřítomné brambory. Jejich pěstování bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory dokonce výrazně ovlivnily i smutnější část irské historie. V 19. století po velké neúrodě této potraviny v zemi vypukl hladomor.
I jídlo, které si dnes v Apetýtu připravíme, bude obsahovat brambory, ale nejen je. Základem je tady kvalitní maso – vepřová panenka.
Na dvě porce si připravte následující suroviny:
- 200 g vepřové panenky
- 4 větší brambory
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- 1 polévkovou lžíci sádla
- kostku zeleninového vývaru
- sůl, pepř, tymián, čerstvou petrželku
Postup:
- Vepřovou panenku nakrájíme na větší kostky, cibulku na malé kostičky.
- V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zprudka orestujeme cibuli a maso.
- Panenka se musí zatáhnout.
- Potom přidáme 2 mrkve nakrájené na kolečka a 3 brambory nakrájené na kostičky.
- Zalijeme půl litrem vody s vývarem.
- Přidáme 1 mrkev a 1 brambor nastrouhaný na jemné struhadle.
- Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou 30 minut vařit.
- Na závěr posypeme petrželkou.
Jak jste si všimli, v receptu není žádná mouka na zahuštění, jen zelenina. Proto je toto jídlo vhodné i pro strávníky s alergií na lepek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.