Francouzská cibulačka
S Apetýtem se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je cibulačka považována za tradiční pokrm, a to i díky jednoduché a rychlé přípravě.
Základem francouzské cibulačky je samozřejmě cibule, ta se nejprve orestuje a následně vaří v drůbežím nebo hovězím vývaru. Vegetariáni a vegani ale mohou využít i vývar zeleninový. Přidat lze i mnoho dalších ingrediencí (sýr, uzeniny, krutony, česnek, brambory).
Cibule patří mezi zdravou zeleninu, která obsahuje mnoho účinných látek. Doporučována je například na zlepšení trávení, při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze, ale také k podpoře imunity. Navíc cibule obsahuje vitamíny (B, C či E), minerály (zinek, železo, draslík, hořčík nebo sodík) a další prospěšné látky.
Pojďme si tedy poctivou cibulačku společně uvařit, tady je seznam ingrediencí:
- 500 g cibule
- 1 l vody
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 dcl bílého vína
- olivový olej
- kousek másla
- sůl, pepř
- provensálské koření
na toasty:
- plátky toastového chleba
- strouhaný sýr (na posypání)
- máslo (na namazání)
- sůl
Postup:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi, kde jsme rozpustili kousek másla na olivovém oleji.
- Osmahlou cibuli přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, přdáme bujón, sůl, pepř a 15 minut necháme vařit.
- Poté přilijeme víno a necháme přejít varem.
- Odstavíme z plamene a okořeníme provensálskými bylinkami.
- Tousty nejdříve opečeme v toustovači, potřeme máslem, posypeme sýrem, lehce osolíme a dáme rozpéct do trouby.
- Tousty se při servírování pokládají přímo na hladinu polévky.
Související
-
Jedna porce vám nebude stačit! Uvařte si česnekovou krémovou polévku
Česneková krémová – to je název dnešního receptu, polévky, která je tak dobrá, že vám jedna porce zaručeně nebude stačit.
-
Fazolová polévka z Valašska
Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.