Folkoví Marien skládají na novém albu účty z deseti let muzicírování!

3. září 2014

Když se řekne folk, mnozí si vybaví bratry Nedvědy, Spirituál kvintet, ale v novějších kapelách se orientují většinou jen zasvěcení. Že je to škoda dosvědčuje třetí řadové album pardubické kapely Marien názvané "Ze skla". To míchá muzikantský progresivní vítr v plachtách s typickými folkovými postupy a takto připravený koktejl chutná hodně čerstvě a příjemně.

Deska, která vyšla letos v létě, je dárkem k 10. výročí vzniku skupiny. Je znát, že ji nahráli již vyzrálí muzikanti s invencí a spoustou nápadů. A navíc s chutí je i předvést veřejnosti. Rozdávají ze sebe plné hrsti něhy, citu, čistoty, ale zkouší také tu a tam vystrčit malý osten, aby té křehkosti nebylo příliš a posluchačům nepřesladila uši.

Marien patří k nejvýraznějším tvářím spíše té mladší folkové generace, přestože spolu vystupují už 10 let. Jejich plně akustická kytarová muzika a vícehlasé zpívaní se opírá o autorský potenciál kapelníka Víti Troníčka. A právě ten byl hostem Tomáše Peterky v pořadu Regionální scéna v úterý 2. září 2014. Povídali si nejen o novém albu Víťovy folkové skupiny Marien, ale i o aktuálním dění na naší folkové scéně.

Tomáš Peterka a Víťa Troníček ze skupiny Marien

"My se nikam nehrneme. Hrajeme když nás někam pozvou. Ale dali jsme si limit - 50 koncertů ročně. Hudba musí být radostí a koníčkem. Ale nikdy by člověk neměl přestat chtít bláznit a nebrat život příliš vážně", říká Vítek Troníček.

A na internetovém YouTube kanále Českého rozhlasu byl současně zveřejněn záznam koncertu Marien, pořízený na festivalu Folkové Chvojení.

Marien je mladou hudební formací, pohybující se v žánru folkové, trampské a country hudby, sahající místy až do vod rock-popu, ovšem při zachování akustických nástrojů a pro folkovou hudbu typických vokálních aranžmá.

Pěkný poslech!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.