Floristická škola užívá podle kraje zřejmě neplatné razítko

24. září 2010

Soukromá střední zahradnická škola managementu a obchodu v Hradci Králové vydává zřejmě svým absolventům diplomy s neplatným razítkem. Krajský úřad upozornil, že škola používá diplomy s razítkem, na které je uveden název Vyšší floristická škola a titul mistr florista, přitom takovou školu ani obor ministerstvo školství neschválilo. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes v Královéhradeckém kraji.

"Zařízení není ani zařazeno v krajské síti škol. Kulaté razítko se státním znakem vyvolává pochyby, zda jsou dokumenty o vzdělání platné," řekla listu vedoucí krajského odboru školství Eva Stehlíková. Dodala, že v hradeckém kraji je evidováno sedm vyšších odborných škol, ale floristická škola mezi ně nepatří. "Škola už žádala o registraci, ale nedostala ji. Odbor floristika ani oficiálně neexistuje," řekla Stehlíková, která požádala školní inspekci, aby se k případu vyjádřila. "Můžeme prošetřovat, zda škola dodržuje schválené osnovy. Používání razítka se státním symbolem soukromou institucí je ale podivné," uvedl vrchní školní inspektor Hradeckého kraje Pavel Jankovský.
Zřizovatel školy Miroslav Jindra však kritiku kraje odmítá. "Kraj nás chce poškodit. Mám potvrzení od ministerstva vnitra, že státní znak na razítku soukromé instituce lze použít. Zákon to zatím nezakazuje," řekl MfD Jindra. Ten ale připustil, že floristická škola status vyšší školy nezískala. "Na živnostenském úřadu mi řekli, že svoji provozovnu mohu pojmenovat jak chci. Když si někdo naši školu splete s vyšší odbornou školou, je to jen jeho věc," řekl Jindra.
Kvalitu vzdělávání v oboru florista, který stát neuznává, prý na soukromé škole garantuje Svaz floristů. Ten však podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes založili především pracovníci hradecké školy a v jeho čele je jeden z pedagogů floristické školy.

Logo
Spustit audio