Firma Petrof má díky finanční krizi ztrátu desítky miliony korun

22. září 2010

Čeští výrobci a exportéři luxusnějších výrobků pociťují krizi jak ve Spojených státech, tak na dalších trzích. Firma Petrof Hradec Králové vyváží klavíry a pianina především do zahraničí. Ve Spojených státech založila v loňském roce po sporech s výhradním prodejcem, které řešil i soud, vlastní obchodní zastoupení. Finanční ředitel Petrofu Tomáš Brandejs uvádí, důvody poklesu prodeje: "Tato krize se nás týká především proto, že přes 20 procent produkce vyvážíme na teritorium Spojených států a chování ekonomických subjektů na zdejším trhu se pohybuje v rámci trochu odlišných pravidel, než jsme my zvyklí tady v Evropě. Platební podmínky se nepočítají v řádech dní ale několika měsíců. Se založením dcery v loňském roce jsme počítali s určitou expanzí znovu na americký trh, ovšem nepředpokládali jsme jednak současnou krizi, který nastala, ale i pohyb kurzu koruny vůči dolaru."

"Naše firma utrpěla zhruba ztráty na úrovni dvaceti, třiceti milionů korun," dodal Tomáš Brandejs, finanční ředitel Petrofu.
Přesto firma Petrof zatím výrazně nesnižuje výrobu, ale připravuje několik scénářů, jak situaci způsobenou krizí na světových trzích, řešit bez dopadu na zaměstnance.

Spustit audio