Filmový festival Novoměstský hrnec smíchu

21. září 2010

Na 31. ročníku festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu se divákům představí v osmi dnech v hlavní soutěži 16 titulů. Festival se v novoměstském kině uskuteční od 19. do 26. září a letos poprvé nabídne také klání studentských filmařů. "Novinkou bude soutěž v sekci nazvané Studentský smích, do které se přihlásilo 18 studentských filmových tvůrců," uvedla ředitelka festivalu Ilona Daňková. Pořadatelé chtějí dát otevřením nové sekce mladým filmařům prostor představit svá díla. Celkem bude uděleno 14 ocenění. Cenou prezidenta této přehlídky za celoživotní přínos české komedii bude poctěn scenárista a herec Zdeněk Svěrák.

V hlavní festivalové soutěži se letos utkají například snímky Nestyda režiséra Jana Hřebejka či snímek Viktora Tauše Sněženky a machři po 25 letech. V sekci televizních komedií budou mít porotci možnost hodnotit například snímek Bez předsudků režiséra Zdeňka Trošky nebo film Šejdrem režiséra Zdeňka Tyce.
Loňský 30. ročník novoměstského festivalu vyhrála komedie Taková normální rodinka režiséra Patrika Hartla. Vloni o ceny usilovalo devět filmových a pět televizních snímků. Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela.

Spustit audio