Film o malíři Kupkovi uvidí Hradec Králové i Paříž

22. září 2010

Film o malíři Františku Kupkovi, který byl poprvé uveden v rámci sympozia o tomto světově proslulém umělci v Hradci Králové, bude moci v pondělí 13. října 2008 shlédnout i široká veřejnost. Snímek bude promítat od 20:00 hradecké kino Centrál, vstup bude volný. Film bude koncem října i součástí prezentace Královéhradeckého kraje v Paříži. Jde o vůbec první dokument v České republice věnovaný tomuto světově uznávanému malíři a rodáku z našeho kraje. Řada záběrů byla natočena během letošního jara a léta v Opočně, Dobrušce a Orlických horách. Snímek "František Kupka, symfonik barev a malíř kosmu" vznikl za podpory Evropské unie. Film se stane součástí propagace kraje v Bruselu během předsednictví České republiky EU. Ve francouzské verzi bude představen také 23. října v Paříži při příležitosti Dnů Královéhradeckého kraje v rámci oslav vzniku samostatného československého státu.

Malíř František Kupka se stal jedním z nejvýznamnějších světových malířů minulého století. Jeho abstraktní vize však byly tak průkopnické a futuristické, že až v posledních letech začíná být hloubka jeho tvorby znovu objevována. Dokumentární film zachycuje všechny jevy a vlivy, které na Františka Kupku působily během jeho neklidného hledání nových cest v umění - metafyzický kraj jeho dětství, spiritismus, vídeňské nazarény, teozofii a setkání v Paříži.
Autorem snímku je režisérka Daniela Gébová, autorka mnoha výrazných dokumentárních projektů. Mezi její úspěšné počiny patří například dokument z dnešního Ostravska Industriální elegie (2006). Postavu Františka Kupky ve filmu ztvárnili Martin Myšička a Miloš Skuček. Komentář namluvil Vladimír Dlouhý.
Kupkův význam si připomnělo i nedávno ukončené sympozium v Hradci Králové, jež pořádal Královéhradecký kraj, Univerzita Hradec Králové a Francouzský institut v rámci Francouzské sezóny, kterou se po celý rok představuje francouzská kultura v Česku.

Spustit audio