Festival Jiráskův Hronov nabízí kromě divadla také hudbu nebo semináře

3. srpen 2013

Návštěvníci 83. ročníku mezinárodního festivalu amatérského divadla v Hronově se letos mohou těšit na 36 představení. Půjde o pantomimu, tanec, divadlo jednoho herce i klasické inscenace. Připraven je také hudební, sportovní a dětský doprovodný program.

Ředitelka festivalu Marcela Kollertová nechtěla prozradit, jestli čeká diváky dnes odpoledne při slavnostním zahájení nějaké překvapení.

„Paní starostka říkala, že už má překvapení dost, tak žádné překvapení nebude. Anebo že by mohlo být?“ mlžila.

Den před oficiálním startem festivalu odehráli hronovští ochotníci dvě představení, jedním z nich byl Pygmalion. Květinářku Lízu Doolittlovou ztvárnila Lucka Peterková, profesora fonetiky Henryho Higginse hraje Miroslav Lelek.

Maskér Mirek Čermák přišel do divadla s velkým předstihem. „Musím jí učesat takový účes, abych ho mohl rychle předělat na další děj,“ vysvětlil.

Napilno měla i kostymérka Hana Peterková. Nezastaví se prý ale ani během celého festivalu. „O Jiráskových oslavách peru ručníky, peru ubrusy a taky tady potom mandluji. Občas se půjčují kostýmy nebo doplňky pro herce, když si je někde zapomenou,“ vypočítala.

Už včera se Hronov začal plnit návštěvníky. Mnozí z nich se chystají zúčastnit i divadelních seminářů.

autor: KS
Spustit audio