Export převodovek pro větrné elektrárny v Číně

23. září 2010

Strojírenská společnost Wikov MGI z Hronova, patřící do skupiny Wikov Industry, podepsala v těchto dnech kontrakt na dodávky 50 kusů 3 MW převodovek pro větrné elektrárny v Číně za více než 440 milionů Kč. Jedná se o vůbec první sériovou dodávku tradičního výrobce průmyslových převodovek pro segment větrné energetiky. "Věřím, že jsme zakázkou do Číny prorazili pomyslnou bariéru prvního objemnějšího kontraktu na rychle se rozvíjejícím trhu alternativních zdrojů energie," uvedl generální ředitel Wikov Industry a.s. Antonín Růžička.

Čínské dodávky představují vývoj a výrobu dvou prototypů a následně dalších 48 kusů převodovek. Součástí kontraktu je i opce na dodávku dalších 250 kusů. Zákazníkem je společnost Sinovel Wind. Větrný park bude stát v provincii Vnitřní Mongolsko. "I v Číně je větrná energetika na vzestupu. Vypovídá o tom plán rozvoje větrných elektráren, který počítá s instalováním výkonu 2000 až 3000 MW ročně do roku 2020," uvedl Antonín Růžička. Hronovská firma společně s její britskou sesterskou společností ORBITAL2 Ltd. již zahájila vývojové práce na prototypech. Všechny převodovky budou dodány v roce 2009 a budou přímo instalovány do větrných elektráren, které by měly začít vyrábět elektrickou energii již v průběhu roku 2009.
Kromě čínské zakázky uzavřela společnost Wikov MGI a.s. v průběhu října ještě další dva kontrakty. Pro zákazníka v Jižní Koreji dodá prototypy 3MW převodovek s opcí na sériové dodávky a pro Kanadskou firmu AAER vyrobí prototypy 1,65MW převodovek. S kanadským partnerem v současné době projednává smlouvu na dlouhodobé dodávky cca 60 kusů ročně v období 2010 až 2015.
Strojírenská skupina Wikov Industry se v současné podobě začala na trhu etablovat v roce 2002. První investicí byla koupě někdejší společnosti ČKD Hronov, současné Wikov MGI a.s. V roce 2004 následovala akvizice plzeňské Škoda Gear, současné Wikov Gear s.r.o.. V roce 2006 pak prostřednictvím nově vytvořené firmy Wikov Wind a.s. vstoupila do nového oboru výroby kompletních větrných elektráren.
Wikov Industry je tradičním a největším výrobcem průmyslových převodovek a převodových zařízení v ČR. Výroba v Hronově byla zahájena v roce 1884, v Plzni pak v roce 1921. V současnosti zaměstnává v Plzni, Hronově a Hradci Králové 640 lidí.

Spustit audio