Exministr Barták půjde k soudu. Měl žádat úplatek při nákupu vozů Tatra

31. leden 2013

Bývalému ministru obrany Martinu Bartákovi hrozí mnohaleté vězení. Kvůli údajné korupci při nákupu vozidel Tatra pro českou armádu podalo státní zástupitelství obžalobu ke Krajskému soudu v Ostravě. Barták si měl říct o úplatek od vedení automobilky. Dalším obžalovaným je zbrojař Michal Smrž.

I když se nepodařilo prokázat, že jednali Barták a Smrž společně, oba měli využít napjaté situace a obavy vedení Tatry, že o státní zakázku přijde. Potvrzuje to žalobce Dušan Táborský:

„Předseda dozorčí rady Cabaniss (automobilky Tatra) se osobními přípisy dvakrát obrátil na předsedu vlády, ve kterých vyjadřoval obavu nad dalším setrváním smlouvy. Čili to byla, řekl bych, taková živná půda, která umožnila finalizaci učinění korupční nabídky.“

Podle Táborského je to výpověď proti výpovědi. Dodává, že k atmosféře, která tehdy panovala na ministerstvu obrany, bylo vyslechnuto přes 40 svědků.

Kauza Tatra začala v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun.

Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Kontrakt provázela podezření z nestandardních postupů některých aktérů.

0:00
/
0:00

V listopadu v roce 2010 bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss řekl, že po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták miliony dolarů za to, že automobilka už nebude mít problémy s armádní zakázkou.

Pokud by soud uznal oba muže vinnými a sáhl k nejpřísnějším trestům, hrozilo by jim vězení na dvanáct a deset let.

autoři: mkp , mrk , teb , ves , msk , mkk
Spustit audio

Více z pořadu