Ozvěny dne 9. srpna 2008

16. březen 2015
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Železniční neštěstí ve Studénce

moderátor:
Z kolejiště blízko železniční stanice Studénka pomalu mizí pozůstatky včerejší tragické havárie mezinárodního rychlíku. Vyjel z Krakova s cílem k Praze. Na konečnou ale nedorazil po třech a půl hodinách jízdy narazil do zřícené mostní konstrukce. Výsledek je děsivý, sedm mrtvých se dm desítek zraněných. Aktuální situaci ve Studénce na Novojičínsku sleduje redaktorka Ivana Šuláková.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
V osmi nemocnicích zůstává třicet sedm zraněných, část v kritickém stavu. Policejní mluvčí Miroslava MichálkováŠálková upozorňuje na neznámou totožnost jedné mrtvé ženy.

Miroslava MICHÁLKOVÁŠÁLKOVÁ, policejní mluvčí:
Obracíme se na veřejnost, aby v případě, že postrádají své rodinné příslušníky, aby se ohlásili na krizovou linku.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Na místě nehody pracují soudní znalci a policisté. Železničáři odklízejí části trosek. Černá skříňka z lokomotivy odhalila, že strojvůdce nemohl srážce zabránit, říká mluvčí Drážního úřadu Jan Kučera.

Jan KUČERA, mluvčí Drážního úřadu:
V tento okamžik se nedomníváme, že by strojvedoucí mohl něco víc učinit, pro brždění použil rychlobrzdu, to je nejúčinnější způsob brždění.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Kriminalisté už vyslechli stavbyvedoucí i část hospitalizovaných. Vyšetřovací verze jsou tři technická závada, zřícení mostu kvůli špatné statice či kvůli probíhajícím pracem. Most opravuje ostravská firma ODS Dopravní stavby. Její ředitel Tomáš Vítek má vlastní vysvětlení.

Tomáš VÍTEK, ředitel ODS Dopravní stavby:
Předpokládáme technickou závadu.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
O tragické havárii bude dvacátého srpna jednat také vláda. Řešit má i případné odškodnění pozůstalým a zraněným.

Konflikt mezi Gruzií a Ruskem dál eskaluje

moderátor:
Konflikt mezi Gruzií a Ruskem dál eskaluje. Kromě Jižní Osetie se k bojům přidala i další separatistická provincie Abcházie. Mezinárodní společenství vyzývá Rusko k zastavení útoků na Gruzii. Od rána totiž bombarduje strategická místa v Gruzii, především pak město Gori, kde je strategická gruzínská vojenská základna.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Ve městě Gori panuje po nočním a odpoledním bombardování napjatá situace. Ruská armáda směřovala útok na vojenskou základnu při vjezdu do města. Bomby ale zasáhly obytné domy v těsném sousedství, několik jich zničil požár, jiným po otřesech vypadaly okenní tabulky. V krizovém centru v Gori nebyli schopni potvrdit přesný počet obětí. Zraněných jsou údajně desítky. Zhruba třicet kilometrů odsud ve městě Cchinvali se stále bojuje. Obě strany, jak Rusko, tak Gruzie tvrdí, že mají hlavní město Jižní Osetie pod kontrolou. Jejích slova však v tuto chvíli není možné ověřit, protože silnice do CchinvaliGori je uzavřena. Gruzínský parlament vyhlásil stanné právo na patnáct dní. Místní vojenští představitelé se obávají, že se může otevřít druhá fronta v Abcházii, odkud jsou hlášeny nové útoky. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Gori.

moderátor:
Pětatřicet gruzínských olympioniků zvažuje, že kvůli ozbrojenému konfliktu s Ruskem v Jižní Osetii odjede z her v Pekingu. Oznámil to gruzínský olympijský výbor.

Číňan zaútočil na anglický pár

moderátor:
Sedmačtyřicetiletý Číňan zaútočil v centru Pekingu na anglický pár a jeho čínskou průvodkyni. Muž napadení nepřežil, obě ženy utrpěly zranění a jsou v nemocnici. Pachatel po činu spáchal sebevraždu. Tragédie se stala kolem poledne pekingského času na jedné z turistických památek. Podle Pekingu nemá souvislost s konáním olympijských her. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Sedmačtyřicetiletý Tchan JungMing nožem zaútočil na příbuzné jednoho z trenérů mužské volejbalové reprezentace USA na známé Bubnové věži, a poté spáchal sebevraždu skokem z druhého patra. Policie oblast uzavřela. Na místo dorazil i zástupce amerického velvyslanectví, které také kontaktovalo rodinné příslušníky napadeného páru. Čin vrhá stín na maximální snahu pořadatelů devětadvacátých Letních olympijských her ukázat Čínu celému světu v co nejlepším světle. Útoky na cizince přitom nejsou v Číně příliš časté. Obyvatelé nejlidnatější země světa navíc nesmí vlastnit zbraň. Organizátoři také kvůli zabezpečení her rozmístili jen v metropoli na sto tisíc vojáků a policistů. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Peking.

V Českém ráji protestovali odpůrci rychlostní silnice R 35

moderátor:
V Českém ráji protestovali odpůrci rychlostní silnice R 35. Čtyřpruhová silnice má spojit Liberec s Hradcem Králové. Část obyvatel Českého ráje ale nesouhlasí s tím, aby vedla tak cenným územím.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Zhruba sto padesát lidí se vydalo od zříceniny hradu Trosky k Turnovu po trase takzvané severní varianty rychlostní silnice R 35.

odpůrkyně rychlostní silnice:
Když se podíváte na Trosky a představíte si tam vlastně tu čtyřproudovku, tak mi to připadá divný.

odpůrce rychlostní silnice:
Myslím si, že není zdravá pro Český ráj.

Markéta KOVAŘÍKOVÁ, mluvčí koalice SOS Český ráj:
Myslíme si, že tím dojde k naprostému znehodnocení jednoho z nejkrásnějších území České republiky a k tomu v žádném případě nechceme svolit.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Vysvětlila Markéta Kovaříková, mluvčí koalice SOS Český ráj. Na pochod se odpůrci silnice vydali popáté a nejspíš naposledy. Liberecký kraj podle radního pro dopravu Vladimíra Richtera chce vybrat trasu silnice ještě letos na podzim.

Vladimír RICHTER, radní pro dopravu, Liberecký kraj:
Myslím si, že z Liberce do Hradce Králové je potřeba se nějakým způsobem dostat a současný stav není určitě vyhovující.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Silničáři nepočítají se stavbou dříve než v roce 2015. Pro Radiožurnál Milan Brunclík, Český ráj.

Kancelář advokáta Jiřího Teryngela vyloupil zloděj

moderátor:
Kancelář pražského advokáta Jiřího Teryngela vyloupil neznámý zloděj. Podle policie si odnesl sbírku historických zbraní. Jestli se ztratily i některé spisy, majitelé kanceláře zjišťují. Teryngel opustil minulý týden vazební věznici. Zadržený byl kvůli obvinění z pokusu o daňový únik ve stomilionové hodnotě. Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška si zloděj odnesl i finanční hotovost.

Ladislav BERNÁŠEK, tiskový mluvčí Policie ČR Praha:
K tomu vloupání došlo pravděpodobně už v průběhu noci, neznámý pachatel z kanceláře odcizil hotovost, starožitnosti. Celková škoda je přibližně vyčíslená na předběžně sto třicet tisíc korun a samozřejmě, že po pachateli policie v současné době pátrá.

Arecheologové objevili v centru Ústí nad Labem keramiku z pravěku

moderátor:
Archeologové našli při průzkumu části Mírového náměstí v centru v Ústí nad Labem předměty z pravěku z dob vypíchané keramiky. Nálezy dokazují, že centrum bylo osídleno ještě před vznikem města jako takového. Místo archeologové zkoumají od poloviny května. Mezi hlavní nálezy patří keramiky, středověké kachle, zbytky kovového nářadí a skleněných pohárů. Objevili i středověkou kanalizaci, která fungovala až do novověk. Výzkum bude pokračovat až do listopadu.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu