Evropský týden mobility propaguje dopravu šetrnou k prostředí

25. září 2010

Evropský týden mobility, který se bude konat od 16. do 22. září, získává na oblibě. Zatímco vloni se k němu připojilo šest českých měst, letos je jich již deset. Další tři navíc se 22. září zúčastní alespoň Evropského dne bez aut a jejich centra zůstanou pro automobily uzavřena. Akce si klade za cíl upozornit zejména na problémy související s individuální automobilovou dopravou a poukázat na zodpovědnost lidí za životní prostředí, sdělila ČTK Eva Veverková z ministerstva životního prostředí. Letošní ročník se koná pod heslem Dostupnost pro všechny. Města by měla věnovat pozornost tělesně postiženým lidem, starším osobám a rodinám s dětmi.

V Bohumímě, Boskovicích, Českých Budějovicích, Hlučíně, Hodoníně, Chrudimi, Kroměříži, Letovicích, Olomouci a Vsetíně se bude po celý týden konat řada dopravních a výtvarných soutěží pro děti, výstav, přednášek či cyklojízd. V Kroměříži se například rozhodli "odstraňovat bariéry" a zaměří týden mobility na společné akce zdravých a postižených dětí. V Boskovicích si budou moci malí účastníci silničního provozu vyzkoušet své řidičské umění na dopravním hřišti, obyvatelé Chrudimi, Olomouce a Vsetína se zas mohou těšit na výlety na kole.
Všechna města včetně Karviné, Prostějova a Velkého Meziříčí nakonec 22. září uzavřou svá centra pro vjezd automobilů a na náměstích, která budou patřit jen pěším, budou soutěžit děti. Někde bude městská hromadná doprava zdarma.
Myšlenku udržitelné dopravy podpořily i Hradec Králové, Moravská Třebová, Třebíč a Praha. Tato města se sice k týdnu mobility nepřipojila, ale uspořádají alespoň několik akcí.
Vznik Evropského dne bez aut iniciovala Evropská komise v roce 2000. Loni jako novinku podpořila i iniciativu evropských nevládních i vládních organizací a týden od 16. září do 22. září stanovila jako Evropský týden mobility. Letošního ročníku se zúčastní na 1000 evropských měst. V České republice se navíc koná každoročně 19. září český Den bez aut, který pořádá organizace Děti Země letos již po jedenácté.

Logo
Spustit audio